Največje napake, ki jih počnete z zamrznjeno zelenjavo

Uživanje zelenjave in sadja je pomembno, zamrznjeni paketki pa nam to velikokrat olajšajo.

To, kako pomembno je, da se trudimo zdravo prehranjevati, že vemo. Velik del potrebnih vitaminov in mineralov pa dnevno v telo vnesemo s sadjem in zelenjavo. Poleti smo imeli polne vrtove pridelkov in svežih sadežev, sedaj pa na vrata že trka jesen in zaloga svežih vitaminov z vrta se bo nekoliko omejila.

Sveže sadje in zelenjavo seveda lahko kupujete v trgovini, a za vsak slučaj je v zamrzovalniku dobro imeti tudi zamrznjene zaloge. Da pa bodo jedi ravno tako okusne, kot bi bile pripravljene iz svežih sestavin, preverite, česa z zamrznjeno zelenjavo ne smete početi.

V trgovini izberete naključno vrečko zamrznjene zelenjave

Ne govorimo o znamki, temveč vsaki posamezni vrečki pakirane zelenjave. Preden jo položite v nakupovalni voziček, jo z obema rokama stisnite skupaj. Če se zelenjava drži v kepi, pomeni, da je bila že odtaljena in ponovno zamrznjena. Takšne vrečke nikar ne kupite.

Zamrznjeno zelenjavo mešate v napačne jedi

Zamrznjena zelenjava se bo najbolje obnesla v juhah, enolončnicah in rižotah. V jedeh pa je nikar ne mešajte s svežo zelenjavo, saj bo tako zamrznjena videti precej žalostno. Preden se lotite priprave jedi, se torej odločite, ali boste kuhali z zamrznjeno ali svežo zelenjavo.

V zamrzovalniku jo skladiščite predolgo

Zamrzovanje zelenjave prav gotovo zagotavlja daljšo obstojnost živil. Pa vendar to ne pomeni, da imate lahko zamrznjene brokolije, grah in podobno zelenjavo v zamrzovalniku shranjeno neomejeno dolgo časa. Razgradnja encimov v zelenjavi je namreč s postopkom zamrzovanja le upočasnjena ne pa ustavljena. Priporočena doba hranjenja zelenjave, ki bo še vedno okusna in ohranila teksturo, je tako 8 do 12 mesecev.

Preden jo skuhate, jo odtajate

Zamrznjene zelenjave pred njeno pripravo ni potrebno odtaliti, saj bo tako le izgubila svojo strukturo. Predhodno odtaljena zelenjava bo tako med pripravo postala brezoblična in uvela, tega pa si na krožniku seveda ne želimo. Najbolje je, če jo torej uporabimo takoj, ko jo vzamemo iz zamrzovalnika.

Prekmalu jo dodajate jedem

Velika večina zamrznjene zelenjave je bila predhodno že blanširana, kar pomeni, da ni surova. Zato jo v jedi dodajamo kasneje, kot bi sicer dodali svežo zelenjavo. Blanširana zelenjava se bo namreč kuhala manj časa kot sveža, zato moramo ob pripravi jedi paziti, da je v lonec ne dodajamo prekmalu.

Preberite še: 5 znakov, da stojite pred dobro restavracijo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed