Napake, ki jih ne smemo početi med peko na žaru

Čeprav se peka na žaru sliši kot najbolj preprosto opravilo na svetu, pravi žar mojstri vedo, da sproščen družinski piknik ni izgovor, da se ne bi nadvse potrudili in gostom postregli kaj manj od vrhunskih jedi.


Izvedenci za žar so za portal Bon appetit razkrili nekaj najpogostejših napak, ki jih počnemo med peko. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Pred pečenjem

1. Prva napaka, ki jo lahko zagrešimo, je, da meso postavimo na neočiščen žar. Zagotovo nikdar ne bi kuhali v umazanem loncu, kajne? Tudi žar je treba po vsaki uporabi temeljito očediti.

2. Pripravljate piknik za 20 ljudi? Preden začnete peči, obvezno preverite stanje v plinski jeklenki. Gotovo si ne želite ostati brez plina in povabljencev razočarati s praznimi krožniki.

3. Pozor, hrana spada na žar, ko je oglje sivo in tiho tli, ne v plamenih! Bodite potrpežljivi in počakajte na pravi čas, saj gostov ne želite postreči s črnimi zrezki.

4. Žara se velikokrat lotimo prepozno. Prižgite ga kar nekaj časa pred prihodom gostov, saj je za dobro meso pomembna predvsem pozorna predpriprava.

5. Ne pozabite na zaloge. Nikdar namreč ne veš, koliko oglja boš potreboval, doma je najbolje imeti dodatno vrečo.

Med pečenjem

1. Pri uporabi žara s pokrovom velikokrat pozabimo na pomembnost odprtine za zračenje. Pravilen dovod zraka bo naše jedi neprimerljivo izboljšal.

2. Pečenje po navadi traja kar nekaj ur in medtem velikokrat pozabimo nase. Stanje na soncu nas bo izmučilo, zato je nadvse pomembno, da se ves čas hidriramo ter nosimo klobuk. Le tako bomo po končani peki lahko uživali v svojih mojstrovinah.

3. Če na žaru pečemo različno meso, je nujno, da prostor na njem razporedimo tako, da se različni kosi pečejo pri različni temperaturi. Pomagamo si lahko s prelaganjem oglja ali posebnimi žari, ki imajo urejeno regulacijo temperature.

4. Žar ne pomeni flambiranja hrane – le vročina bo mesu dala ustrezno strukturo. Nikakor ne pecite v plamenih, ki bodo jed samo neprijetno ožgali.

5. Zelenjava ne spada direktno na rešetke. Da bo ostala sočna in okusna, jo morate položiti v posebno posodo za žarjenje zelenjave. In ko smo ravno pri zelenjavi – ne pecite je skupaj z mesom, za obdelavo namreč potrebujeta različne temperature.

6. Pripravite si časovnico in premislite, koliko časa potrebuje določena vrsta mesa. Gotovo ne želite najprej postreči hrenovk, preostalo meso pa uro pozneje.

7. Pazite na svoj obraz. Ko nameravate odpreti pokrov žara, se malce odmaknite, da vas val vročine ne opeče.

8. In za konec – če pečete na plinskem žaru, po končani uporabi nikar ne pozabite zapreti plinske jeklenke. Uhajanje plina vas bo drago stalo, predvsem pa je nevarno, če ga hranite v zaprtem prostoru.

Preverite še: Trije koraki do izvrstnega T-bona

Foto naslovne fotografije: bernardbodo/Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana