Napake, ki jih počnete, ko kuhate jajca

Vsak zna skuhati jajce, bi si mislili.

A v resnici ni čisto tako. Čeprav gre za popolnoma preprost postopek, tudi pri kuhanju jajc lahko zagrešite kakšno napako.

Premajhna posoda

Ko kuhate jajce, morate poskrbeti, da bo posoda ravno prav velika. V celoti mora biti prekrito z vodo, če pa jih kuhate več hkrati, pazite, da v posodi niso preveč skupaj. Med trkanjem se namreč lahko razbijejo.

Preberite tudi: Napake, ki pokvarijo piščančjo juho

Pozabljate na kis

Kisa ne dodajamo samo, kadar pripravljamo pirhe. Tudi, če jajc ne boste pobarvali v pisane barve, jim morate med kuhanjem dodati kis. Jajca dajte v hladno vodo, dodajte kis, šele nato pa vodo segrejte. Tako se bo zmanjšala možnost, da bi jajca razpokala.

Priporočamo še: Kaj nam o kakovosti jajca sporoča rumenjak

Jajca imajo siv ali zelen obroč

Če imajo kuhana jajca zelene ali sive odtenke, ste jih najverjetneje predolgo kuhali. Četudi ste jih že vzeli iz vode, se zaradi vročine še nekaj časa kuhajo. Zato priporočamo, da jajca, ko jih vzamete iz vode, okopate v hladni vodi in tako zaključite proces kuhanja.

Jajca so preveč sveža

Proti svežim jajcem nimamo nič, vedite pa, da se bodo popolnoma sveža težje lupila. Zato za trdo kuhana raje uporabite nekaj dni stara jajca. Sveža pa raje uporabite za kakšno drugo jed.

Čas lupljenja

Če boste jajca poskušali olupiti takoj, ko ste jih skuhali, bo šla lupina težje stran od beljaka. Seveda se boste tudi popekli po prstih, zato raje počakajte, da se jajce ohladi. Hladna lupina bo šla lepše od jajca.

Priporočamo še: Trik za najboljša umešana jajca po receptu Anthonyja Bourdaina

Jajca imajo raven vrh

Težava nastane zaradi prehitre spremembe temperature. Jajce bo bolj pravilne oblike v dveh primerih. Če jih položite v hladno vodo in jih počasi segrevate, ali pa jih najprej segrejete na sobno temperaturo in nato prelijete s toplo vodo. Razlike v okusu ne bo, videti pa bodo lepša.

Preberite še: Ohrovtov čips iz pečice: to zares morate usvojiti

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed