Odprta Kuhinja

Ne dobite belih jajc? Nič hudega! Tako si jih naredimo sami.

Levo jajce je kuhano po prvem postopku, desno pa po drugem. Za primerjavo odtenka dodajamo še jajce, ki ni razbarvano.
Odpri galerijo
A+   A-
Kako do trendi belih jajc? Opravili smo test.



Vsi, ki brskamo po pinterestu in občudujemo pastelne lestvice naravno obarvanih jajc, naletimo na težavo. Avtorji prelepih pirhov namreč uporabljajo bela jajca, ki jih pri nas zelo težko dobimo in tako težko dosežemo nekatere odtenke. A brez skrbi, tudi razbarvanja jajc se lahko lotimo na povsem naraven način. In to ne z zobno pasto, kot lahko beremo na spletu. Veliko preprosteje je.

Mi smo testirali dve različici. Uveljavljeno na spletu in po našem postopku kuhanja jajc, s katerim ohranimo lep rumenjak in čvrst beljak, nič kaj gumijast.

Takole gre prva: vodo in alkoholni kis zmešamo v razmerju 1:1. Jajca položimo v to mešanico in počakamo, da voda zavre. Ogenj zmanjšamo in jajca kuhamo od 8 do 10 minut. Speremo jih pod hladno vodo.

Naš način pa pravi: vodo in alkoholni kis zmešamo v razmerju 1:1. Jajca položimo v to mešanico in počakamo, da voda zavre. Ogenj ugasnemo in lonec z jajci pokrijemo. Tako pustimo še 15 do 20 minut, odvisno od velikosti jajc.
Priporočamo še: Kako do neverjetnih odtenkov pastelno modrih pirhov

Opombe


Med kuhanjem jajca nastajajo pene, ki jih moramo sproti odstranjevati, sicer bomo imeli še nekaj dela s čiščenjem štedilnika.

Z obema postopkoma dosežemo enak odtenek razbarvanja jajc. Prvi je res hitrejši, a je zaradi večje temperature agresivnejši. Jajčne lupine postanejo izjemno krhke. To je seveda nekoliko odvisno tudi od jajc samih, a lahko se zgodi, da ne bodo uporabna za nadaljnje delo.

Če pa jajca razbarvate po našem postopku, bodo lupine ostale bolj čvrste, notranjost jajc pa popolna.

Levo jajce je kuhano po prvem postopku, desno pa po drugem. Za primerjavo odtenka dodajamo še jajce, ki ni razbarvano.
Levo jajce je kuhano po prvem postopku, desno pa po drugem. Za primerjavo odtenka dodajamo še jajce, ki ni razbarvano.

Vas zanima: Kako dobro poznate praznovanje velike noči?

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 17.4.2019 ob 19:04

Več iz te teme:

jajcapirhi

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.