Opozorilo: nikar ne jejte surovega piškotnega testa

Te dni veliko pečemo. A surovega piškotnega testa nikar ne jejte, pravijo strokovnjaki.

Maslo, sladkor, jajca, cimet … V skledi ste zmešali same okusne sestavine, ki bodo kmalu postale dišeči praznični piškoti. Za prste obliznit, kajne? A kot piše The Washington Post, slednjih nikar ne oblizujte.

Da bi se med tem, ko čakate, da so piškoti pečeni, malce posladkali s surovim testom, se je težko upreti. A majhna pregreha vas lahko drago stane, opozarja ameriški CDC oziroma Center za nadzor bolezni. V tem času so namreč izdali posebno opozorilo, ki odsvetuje uživanje surovega testa, saj ta v našem telesu lahko povzroči pravo praznično katastrofo.

Težavo predstavljata dve osnovni sestavini, ki namreč lahko prenašata bolezni. Kot verjetno že predvidevate, so posebej nevarna jajca, ki jih že od nekdaj povezujemo z izredno neprijetno bakterijo salmonela.

Pozorni pa moramo biti tudi na moko! V njej se namreč lahko skriva bakterija E.Coli, ki jo med peko uničimo, a če ni izpostavljena visokim temperaturam, lahko našemu telesu povzroči resne težave. Moka je namreč pridelana iz žitaric, ki s polja potujejo direktno v mletje in niso obdelane proti bakterijam. V letu 2016 naj bi se v ZDA s surovo moko zastrupilo približno 60 ljudi.

Obe bakteriji sta izredno invazivni in nam tako lahko pošteno pomešata štrene med prazniki. Zato priporočamo, da se piškotnemu testu, čeprav vemo, kako je okusno, raje odrečete. Bodo zato pečeni toliko bolj teknili.

Priporočamo: Penine – katera je prava zame?

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed