Pet napak, ki vas loči do popolne slane pite (ki je, mimogrede, res enostavna)

Kako vam gre od rok slana pita? Se zatakne pri podlagi ali nadevu?

Obožujemo pite. Sladke, slane, vseh okusov! Še raje pa jih imamo od takrat, ko smo ugotovili, kako preproste so za pripravo. Marsikdo namreč misli, da za peko pite potrebujemo veliko časa, v resnici pa gre le za nekaj preprostih korakov, ki nas ločijo od nadvse okusnih grižljajev. Zakaj jih imamo tako radi? Slane pite, ki jih Francozi poznajo pod imenom quiche, so nadvse priročna jed, ki se odlično odreže ob najrazličnejših priložnostih. Ne veste, kaj bi s seboj za malico spakirali v službo? Kos pite! Kaj bi postregli za večerjo? Pito! Kaj pripraviti kot prilogo za piknik? Tudi pito!

Ravno zaradi široke palete možnosti izbire nadevov se pite priležejo za vsak obrok, poleg tega pa imajo še eno dobro lastnost. Če jo spečete na primer v nedeljo, bo ostala sveža skoraj cel teden. No, če vam jo bo toliko časa sploh uspelo ohraniti, saj navadno poide v nekaj minutah.

Skratka, danes smo se odločili, da vas o slanih pitah še malce dodatno poučimo, da jih boste še raje jedli in še bolje pekli. Spodaj naštevamo pet napak, ki se jim morate izogniti, ko se boste lotili njihove priprave. (In da boste vedeli, govorimo o piti premera 23 cm.)

Pozabljate na slepo peko

Slepa peka pri pitah igra nadvse pomembno vlogo, saj boste tako dosegli, da bo testo hrustljavo in ne razmočeno. Kako se je lotiti? Ko pripravite testo, ga razvaljajte in položite v pekač, nato pa prekrijte s papirjem za peko in po njem posujte fižol, lešnike ali druga nevtralna živila, ki bodo obtežila dno pite. Testo pecite približno 20 minut, nato pa odmaknite uteži in pecite še 10 minut. Nato ohladite in šele nato napolnite z nadevom.

Preveč jajc

Osnova nadeva za slano pito je navadno sestavljena iz jajc in mleka ali sladke smetane. Francozi so odkrili popolno mešanico, ki zagotavlja, da je pečena pita rahla, a ne preveč zračna. Če si tudi mi želimo takšne teksture, v maso ne smemo vmešati preveč jajc, saj bo pita tako imela preveč gumijast nadev. Najbolje je, da se pri peki držimo razmerja 1 jajce proti pol lončka mleka ali smetane. Za eno pito tako navadno uporabimo 3 jajca in lonček in pol mleka.

Premoker nadev

Poleg jajc in mleka ali smetane lahko v nadev vmešamo razno zelenjavo, slanino in druge dodatke, a pri tem koraku moramo biti previdni, saj nadev ne sme biti preveč moker. To bo namreč pokvarilo teksturo pite, zato je pametno, da dosežemo, da je nadev čim bolj suh. To bomo storili tako, da sestavine za nadev prej prepražimo oziroma sotiramo, da izločijo čimveč tekočine.

Napačen nivo peke

Večino jedi pečemo na sredinskem delu pečice, a pri pitah ni tako. Najbolj pomembno je, da se dobro speče podlaga, zgornji del bo namreč hitreje pečen. Zato priporočamo, da pito vedno postavite v spodnjo tretjino pečice.

Predolga peka

Najboljša pita mora še malce plesati, ko jo potegnete iz pečice. Če jo boste pekli predolgo, se bo izsušila. Tako je najbolje, da pito pečete toliko časa, da je njeno ogrodje dodobra pečeno, notranjost pa še malce mehka, saj bo pita, ko se bo posedla, tako dobila najboljšo teksturo. Pecite jo torej med 30 in 40 minut.

Preberite še: Kultne jedi: dunajski zrezek, kot ga naredijo v znameniti restavraciji na Dunaju

Fotografija:  Ivannag82/Getty Images

Vir: The Kitchn

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana