Preprosta ričota iz ješprenja in gob po receptu Gordona Ramasaya

Gordon Ramsay velja za enega najboljših, gotovo pa tudi medijsko najbolj prepoznavnih in uspešnih kuharjev na svetu.

Če vas vsaj malo zanima kulinarika, ste gotovo že slišali za slovitega chefa Gordona Ramsaya, ki je znan po svojem ostrem jeziku, še bolj pa po svojih odličnih jedeh. Je lastnik več restavracij po vsem svetu, voditelj mnogih kulinaričnih in nekulinaričnih oddaj ter velik poznavalec gurmanskega sveta.

Je tudi avtor mnogih odličnih receptov in lahko priznamo, da nas vedno znova navduši, ko kuhamo po njegovih navodilih. Njegove jedi nam vedno uspejo, zato smo se tudi danes odločili ustvarjati po njegovem nareku. Pripravljali bomo preprosto rižoto z gobicami, namesto riža pa bomo, tako kot znani chef, uporabili sestavino, ki jo Slovenci radi zamešamo v ričet. Govorimo o ješprenju, ki je nadvse polnovredno hranilen, jed pa bomo poimenovali kar gobova ričota. Navodila zanjo si lahko ogledate v spodnjem videu, spodaj pa postopek priprave prevajamo tudi v slovenščino. Za osnovno mero bomo uporabili skodelico, ki je velika približno toliko, kot če bi jo oblikovali iz svojih dlani.

Sestavine

Za osnovo

  • oljčno olje
  • skodelica na četrtine razrezanih šampinjonov
  • korenček, narezan na kolobarje
  • sesekljana čebula
  • dva stroka česna
  • ščepec soli
  • pol skodelice suhih gob
  • pol litra vode

Nadaljevanje

  • skodelica šitak
  • sesekljana šalotka
  • sesekljan por
  • dve vejici timijana
  • skodelica ješprenja
  • kozarec belega vina
  • pol skodelice sira s tartufi, narezanega na kocke

Priprava

1. Najprej pripravimo nekakšno jušno osnovo, s katero bomo kasneje zalivali ričoto. V posodi na oljčnem olju prepražimo šampinjone, čebulo, korenček in česen. Solimo in dodamo še sušene gobe ter vse skupaj zalijemo z vodo. Kuhamo 30 minut.

2. Nato osnovo precedimo in se lotimo »ričote«. Na ponvi segrejemo kos masla in prepražimo šalotko in por. Dodamo šitake in vejico timijana ter dušimo.

3. V ponev dodamo še ješprenj, ga prepražimo, nato pa zalijemo z belim vinom. Ko alkohol malce izhlapi, vse skupaj zalijemo z zajemalko osnove, ki smo jo skuhali prej. Mešamo in ko osnova skoraj izhlapi, postopek ponovimo. Ko nam zmanjka osnove, damo v ričoto še na kocke narezan sir s tartufi in premešamo, da se stopi.

4. Postrežemo na krožnik in serviramo z naribano limonovo lupinico ter mikrozelenjem, ki smo ga poškropili z limonovim sokom.

Preberite še: Tiktok hit testenine s feto, ki jih vsi kuhajo

Fotografija: Getty Images/Arx0nt

 

 

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed