
Čeprav mislimo, da o rižu vemo že vse, pa je to šopek priročnih informacij.
1. Kuhanje riža in količina
Glede količine in časa kuhanja sledimo navodilom na embalaži. Najpogosteje velja, da za štiri osebe za glavno jed zadošča 250 g rjavega, 200 do 250 g belega (za rižoto) oziroma 350 do 400 g riža parboiled.
Preberite tudi: Strokovnjaki pravijo, da bi morali z rižem najprej narediti to
2. Čas kuhanja
Nebrušeni rjavi riž se kuha približno 45 minut, brušeni beli riž 20 minut, parboiled pa približno 10 minut.
3. Hranilna vrednost
Prehransko najbogatejši je nebrušeni rjavi riž, najmanj hranilnih snovi vsebuje beli brušeni. Prvi je bogat z vlakninami, številnimi minerali in vitamini skupine B.
4. Kateri je cenejši?
Vsak zavitek riža vsebuje tudi manjši (dovoljeni) delež lomljenih zrn. Ker se lomljena zrna bolj zlepljajo med seboj, mora biti večji delež ustrezno zapisan na embalaži. Takšen riž je cenejši.
5. Basmati
Slovi po svojem okusu po oreščkih. Zrna vsebujejo manj škroba in se ne zlepljajo. Ta vrsta je nepogrešljiva, če pripravljamo jedi pristnega azijskega okusa.
6. Divji
To ni pravi riž, ampak gre za semena vodne trave. Vsebuje izjemno veliko vlaknin in mineralov, zaradi visoke cene pa ga navadno mešamo z basmatijem.
Priporočamo še: Hrana iz shrambe: vrhunska osnovna rižota
Fotografija: Valeriy_G/Getty Images