Strokovnjaki pravijo, da bi morali z rižem najprej narediti to

Kako pogosto pa se na vašem jedilniku znajde riž?

Statistike (ricepedia.org) pravijo, da je za več kot polovico svetovnega prebivalstva riž eno izmed glavnih živil na jedilniku. Kar 20 odstotkov dnevno zaužitih kalorij treh in pol milijard ljudi predstavljajo prav ta zrna.

No, ravno zaradi načina priprave se je pred kratkim na spletu vnel spor med kulinarično voditeljico medijske hiše BBC in malezijskim komikom. Hersha Patel, ki je znana po svojih televizijskih receptih, je namreč to sestavino skuhala kot špagete. Skuhala ga je v veliki količini vode, odcedila in sprala. Malezijec Nigel Ng, znan kot Uncle Roger, se je ob tem zgrozil, kajti prihaja iz države, kjer pojedo še posebej veliko riža. Početje voditeljice je označil za pravi zločin.

Tako se je na spletu razvnela prava debata, kako se pravilno pripravi riž. Strokovnjaki (Saee Koranne Khandekar, avtorica svetovno znane kuharice Marathi cuisine cookbook in Marina Balakrishnan, specialty chef iz Mumbaja) pravijo, da takole.

Riž vsebuje fitično ali fitinsko kislino, ki v telesu upočasnjuje absorbcijo cinka, železa in drugih mineralov. A to ne pomeni, da riža ne smemo jesti, temveč, da ga je potrebno pripraviti pravilno. Najbolje je, da ga pred termično obdelavo dobro operemo in namočimo. Tako se bomo znebili odvečnega škroba, zgoraj omenjene kisline, pa tudi morebitnih tujkov, ki so se znašli med zrni.

Če ga predhodno namočimo, bomo ne glede na to, kako ga bomo pripravili, tudi pospešili čas potrebne termične obdelave. Pravega načina kuhanja tako ni, je pa pomemben predhodni korak.

Kako dolgo pa je riž potrebno namakati?

Če uporabljamo polnozrnatega, rdečega, črnega ali divjega, ga je najbolje v skledi hladne vode namočiti kar čez noč, torej med 6 in 12 urami. Brušeni rjavi riž bo potrebno namakati med 4 in 6 urami. Basmati, jasminov in riž za sushi potrebujejo le 15 do 30 minut. Kratkozrnate vrste, na primer arborio, pa ni potrebno namakati, saj škrob potrebujemo za lepo teksturo rižote. Če pa kuhamo običajen riž, takšnega, ki ga pri nas najpogosteje uporabljamo, je priporočljivo 15-minutno namakanje, ni pa nujno.

Preberite še: VIDEO: Kruhove skodelice za juho

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana