Se še spomnite? 3 mlečne jedi iz otroštva, ki smo jih oboževali

Mnoge so v otroštvu spremljale kultne mlečne jedi, ki nam še vedno ogrejejo srce. Katera ima najlepše mesto v vašem spominu?

Mleko ali bela kava s polento, starim kruhom ali močnikom. Vse naštete mlečne jedi, ki jih ob omembi kar začutimo v ustih, če se nam že ne pocedijo sline, so preproste za pripravo in predvsem varčne. Mleko je zmeraj v hladilniku, prav tako vrečka polente in moke, za močnik potrebujemo še jajce ali dve, v promet pa spravimo tudi star kruh, ki ga suhega nihče več niti ne pogleda. Če hočemo, da bo res dišalo kot pri babici, pa potrebujemo še skodelico proje oziroma kavnega nadomestka, iz katerega pripravimo izvrstno belo kavo.

Naučite se: Kako naredimo domači čokolešnik (brez kuhanja)

Bela kava

Osnovo za belo kavo pripravimo z vodo, in sicer jo lahko skuhamo na zalogo – v hladilniku jo lahko hranimo nekaj dni. Liter vode zavremo in vanjo stresemo od tri do štiri žlice proje. Napitek bo bolj polnega okusa, če dodamo še žlico cikorije, ki je prav tako kavni nadomestek. Vse skupaj dobro premešamo, da razgradimo grudice, še enkrat zavremo in odstavimo. Pripravljeni napitek zmešamo z mlekom v poljubnem razmerju, odvisno, kako bela naj bo kava. Še vročega prelijemo po polenti ali nadrobljenem kruhu in okusen obed je nared.

Mleko ali bela kava s polento ali kruhom

Uporabimo na vodi kuhano polento, ki je ostala od prejšnjega obroka, ali skuhamo svežo, na krožniku jo razkosamo ali razdrobimo in dodamo belo kavo ali mleko. Če je polenta mrzla, naj bo mleko vroče, da se bo polenta ogrela, po potrebi pa jed segrejemo v loncu. Tudi mleko za kruh mora biti vroče ali celo vrelo, če je kruh zelo trd. Najboljši je beli, sijajne so žemlje, še boljši pa mlečni kruh, na primer štručke ali pletenice. Natrgamo jih na manjše kose, damo v skodelico, prelijemo in počakamo, da se vse prepoji z mlekom. Sladokusci ga bodo potresli s kakavom ali čokolado v prahu, lahko pa mleko osladimo z medom. Tako porabimo vse ostanke kruha, tudi črnega, res pa je, da ga bo treba nekoliko dlje namakati.

Močnik

Tretji v vrsti nostalgičnih mlečnih jedi je močnik, ki zahteva največ časa pa tudi nekaj spretnosti. Pripravimo ga po priloženem receptu, če se nam mudi ali pa se nam ne ljubi z rokami oblikovati usukančkov, pa v mleko zakuhamo nekoliko gostejše jajčne vlivance. Tudi tako pripravljena mlečna juha bo izjemno okusna, zlasti če ji bomo na koncu, tik preden jo postrežemo, dodali košček ali dva domačega svežega masla.

Priporočamo: Kako skuhamo močnik

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Ana Bulat

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana