Šest osnovnih kuharskih napak, ki se jim morate izogniti

Da bodo vse jedi zares okusne.

Čeprav smo o kuhariji že kar dobro poučeni, kdaj pa kdaj še vedno zagrešimo kakšno začetniško napako. A na srečo se vsak dan naučimo kaj novega in naše chefovske sposobnosti lahko še izboljšamo. Tako spodaj navajamo šest napak, zaradi katerih v kuhinji pogosto nastanejo težave.

1. Recepta ne preberete do konca

Verjetno ste tudi vi že kdaj ošvrknili recept ter se lotili postopka, kasneje pa ugotovili, da vam v hladilniku manjka katera od sestavin ali da ste po nesreči preskočili kakšen korak. Da se izognete ponesrečeni jedi, recept vedno preberite od začetka do konca, šele nato poprimite za kuhalnico.

2. Med kuhanjem ne okušate

Le redki chefi so naklonjeni metodi, da med kuhanjem ne okušajo jedi, ki jo pripravljajo, mi pa vam raje priporočamo nasprotno. Četudi spadate med popolne kuharske začetnike, ali pa se v kuhinji znajdete odlično, bodo jedi najverjetneje boljše, če jih boste okušali sproti, saj boste tako bolje spoznali sestavine in njihove lastnosti ter vedeli, kdaj dodati še kakšen ščepec soli.

3. Ne razlikujete med vretjem in brbotanjem

Nikar ne enačite majhnih mehurčkov z velikimi, saj bodo ravno ti odigrali pomembno vlogo pri pripravi jedi. Ko kuhate testenine, bodo veliki mehurčki naznanili, da je temperatura vode dovolj visoka, da vanjo stresete špagete, nasprotno pa bo razburkana voda popolnoma neprimerna, ko boste želeli pripraviti poširano jajce.

4. Ne poznate svoje pečice

Verjamemo, da se vam ne ljubi prebrati knjižice z navodili, a verjemite, da se bo nekaj deset minut vloženih v branje obrestovalo. Novodobne pečice se namreč lahko pohvalijo z marsikaterim programom, ki vam lahko olajša vsakdanje pečenje, če pa le slepo pritiskate na nepoznane funkcije, lahko svoje kosilo po hitrem postopku pokvarite. Le poprimite za navodila!

5. Sestavine odmerjate »po občutku«

Ko gre za pripravo slanih jedi, vam bo malce kreativnosti prišlo nadvse prav, a ko se lotite pečenja, vas lahko »občutek« hitro prevara. Torte, peciva in slane pekarske dobrote namreč zahtevajo natančnost in prav takšno upoštevanje recepta, saj lahko že nekaj dodatnih ščepcev moke povzroči zbito testo, nezmožnost vzhajanja ter druge nevšečnosti.

6. Ne veste, kdaj je čas, da začnete znova

Včasih se pač zgodi, da se nam kuharski podvig popolnoma ponesreči. Kdaj se jed sicer da rešiti, a reševanje žal ni vedno uspešno. V primeru, da že v začetku zažgete čebulo ali pa v omako ponesreči stresete ogromno količino soli, priporočamo, da se sprijaznite z neuspelim poskusom ter začnete znova. Sicer boste le še zavrgli kakšno sestavino več.

Preberite še: Kako očistiti žar?

Fotografija: Thinkstock
Vir: CookingLight

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana