Slovenski sladoled, ki nas razveseljuje že 45 let

To pa je legenda, ki zares živi: sladoled Planica so v Ljubljanskih mlekarnah izumili pred 45 leti – in še dandanes je to njihov najbolje prodajani izdelek v kategoriji družinskih pakiranj. Vse kaže, da zmagovita kombinacija jagoda-vanilja-čokolada zares briše meje med generacijami.

Prava škoda, da je zgodovina pogoltnila podatek, kdo je prišel na zamisel o tem sladoledu, morda je bil to pač samo skupni napor razvojnega oddelka, a danes bi lahko poimensko slavili izumitelja – Planica je, kot vidite, v 45 letih nekajkrat spremenila podobo, marsikdo se najstarejše niti ne spominja več. Kar pa dejansko je dosežek: kljub razmeroma preprosti ideji, treh okusih, ki so po naključju favorit v celotnem sladolednem svetu, do danes ni izgubila svojega šarma.

Receptura enaka že vrsto let

V Ljubljanskih mlekarnah, kjer na leto naredijo več kot sedem milijonov kosov različnih sladoledov, je ostala šampionka, in kakor zatrjujejo, se recept v vseh teh letih sploh ni spremenil. Za predstavo, kako dolgo je to: leta 1974 je na Evroviziji zmagala Abba s svojo skladbo Waterloo, ameriški predsednik Richard Nixon je odstopil zaradi afere Watergate in končno so našli japonskega narednika, ki se je skrival na Filipinih, in mu povedali, da se je druga svetovna bojna končala pred več desetletji.

Pa še hiter pogled na druge znamenitosti z ljubljanske Tolstojeve ulice, kjer so Ljubljanske mlekarne: Tom in Ježek ostajata najbolj prodajana sladoleda na palčki. Ježka so začeli izdelovati leta 1968, natanko deset let mlajši je od sestrice Lučke (1958). Skoraj enako star kot Ježek je tudi sladoled Otočec, ki so ga začeli izdelovati leto prej (1967) in ga prav tako prodajajo še danes. Leta 1986 se je družini pridružil Tom, ki so ga letos ponudili še v različici s čokoladnim sladoledom (originalni je vaniljev), so nam povedali v LM.

Najdaljša Planica na svetu

Pred desetimi leti, ob petintridesetem rojstnem dnevu, so naredili najdaljšo Planico na svetu, 35 metrov dolgo Guinnessovo rekorderko. Letos česa takega niso pripravili, so nam pa povedali, da to zaznamujejo z dvema novima okusoma: tropic in gozdno različico. Obe sta nadaljevanje lanske smeri, ko sta na trg prišli bela in čoko Planica.

Se še spomnite, kako je izgledala?

Preberite še: Kako pravilno hranimo sire

Fotografije: Getty Images, arhiv LM

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed