Tako v resnici pravilno pripravimo riž basmati

Basmati riž je odlična priloga mnogim jedem, še posebej, ko jih skuhamo po azijskih receptih.

Basmati je vrsta riža, ki jo prepoznamo po zelo dolgem in tankem zrnu, gojijo pa ga predvsem v Indiji, Nepalu in Pakistanu. Po teksturi je lahkoten in puhast, po okusu pa bolj aromatičen od običajnega. Vsebuje namreč podobno kemijsko spojino, kot jo najdemo tudi v siru, sadju in drugih žitaricah, slednja pa se med kuhanjem razgradi, zato dlje ko kuhamo riž, milejšega okusa postane. To je tudi razlog, da ga predhodno namočimo v hladni vodi, da ohranimo čim več basmati arome.

Da bi ga pripravili kar najbolj avtentično, zato danes pišemo o pravilnem postopku, ki, presenetljivo, vsebuje tudi nekaj začimb.

Sestavine

  • 210 g basmati riža
  • 700 ml vode ali jušne osnove
  • 1 žlica jedilnega olja
  • 4 lovorjevi listi
  • 1 janeževa zvezda
  • 4 zrna kardamoma
  • 1 cimetova palčka

Priprava

1. Riž najprej za 10 minut namočimo v mrzli vodi. Vodo nato odlijemo, riž pa spiramo, dokler tekočina, ki odteče, ni popolnoma prozorna.

2. V kozici segrejemo olje na srednje močnem ognju in prepražimo začimbe, da zadišijo. Nato dodamo riževa zrna in jih pražimo, dokler niso vsa prekrita z maščobo.

3. Dodamo vodo in počakamo, da vse skupaj zavre, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 15 minut. Ob zadnjih minutah kuhanja moramo biti nadvse pazljivi, saj gre od tu naprej lahko vse narobe. Zdaj riž ves čas opazujemo. Ko je prekrit le še z malo vode, tam nekje pri dvanajsti minuti kuhanja, lahko ogenj ugasnemo in ga pustimo v kozici še približno tri minute. Na ta način preprečimo, da bi postal suh ali se prilepil na dno.

4. Nato je čas, da riž postrežemo s svojo najljubšo prilogo. Ne smemo pa ga sprati, saj tako uničimo njegovo puhasto teksturo. Če si želite, da je še bolj aromatičen in pisan, mu lahko dodate tudi kurkumo, čili ali papriko.

Preberite še: Poletna testeninska solata: osvežilna miss poletja

Foto: vm2002/Getty images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed