Teran, kot ga še ne poznate

Šli smo na Kras. Na tradicionalni praznik terana in pršuta. Tam smo našli cel kup čudovitih predlogov, kako lahko teran vključimo v kuhanje!

Kakšna je povezava med teranom in refoškom?

»To sta brata. Njuna mama je ista trta, ki da samo na določenem delu Krasa, torej tam, kjer je ustrezna kombinacija prsti in podnebja, vino teran.« In kakšna je razlika med teranom in refoškom? »Teran je temnejši, bolj svež, polnejši in ima večji karakter. Je tako izrazit, da je pri njem mogoče le dvoje – ali ti je všeč ali pa ne. Vmesne poti ni.«

Takole je na dve vprašanji, ki se dotikata terana in refoška, odgovoril mladi Matej Rogelja. Doma je v Tomaju, na kmetiji Petelin – Rogelja. »Smo med srednje velikimi pridelovalci terana, saj imamo 12.000 trt. Na veliki večini, to je na približno 95 odstotkih naših trt, raste grozdje, iz katerega nastane teran,« pove. Nato predstavi tri generacije, ki živijo na lično urejeni kmetiji sredi Tomaja: »Najprej je tu nona Milka, potem sta mama Katarina in tata Marijan, zatem pa še midva z dekletom Polono. Moja sestra Maruša se je že preselila drugam.«

Katarina Rogelja

Teran? Od nekdaj!

Kraško družino, ki smo jo ravnokar spoznali, že dolgo spremlja vinograd­ništvo. »Vse od leta 1640 je vinogradništvo pomemben del življenja na naši kmetiji. Lahko rečem, da so se naši predniki od nekdaj ukvarjali z vinarstvom, saj je bil to eden najbolj pogostih načinov, kako so kraški kmetje v preteklosti prišli do soldov – kaj drugega so že težko prodali, teran pa je šel vselej kar lepo v promet,« pripoveduje najmlajši v družini Rogelja.

Doda, da se je teran s časom spreminjal, kajti če bi pred dvema, tremi desetletji v kakšni od kraških kleti pokusili teran in ga primerjali s sodobnikom, bi takoj opazili, da je bil v preteklosti »bolj kisel in trpek. Zdaj, ko se pijejo bolj mehka vina, je takšen postal tudi teran, ki pa je vse do danes ohranil svoj značilni, močni karakter.«

Kraški praznik

A nekaj se v vseh teh letih ni spremenilo – to, kako zelo so Kraševci ponosni na teran. Njemu v čast že skoraj pet desetletij prirejajo praznik terana in pršuta. Osrednji kraški praznik, letos že 49. po vrsti, je v Dutovljah zaznamoval vso prvo polovico avgusta, njegov vrhunec pa so organizatorji napovedali za soboto in nedeljo, 11. in 12. avgusta.

Mi smo dogajanje malo prehiteli in na en tak, prav prijetno topel dan obiskali Tomaj, kjer smo se zapodili v raziskovanje jedi, ki jim svojevrsten kraški šarm pričara malce terana. »Iz terana oziroma z njim lahko pripravimo dosti jedi – to vino jim doda močnejši okus,« začne pripovedovati Katarina Rogelja in že po teh besedah se vidi, da bo opisala pravo pravcato kraško pojedino, začinjeno z dobro mero terana.

Supe s teranom

To se res zgodi: »Imamo supe s teranom – to je zelo dobra, hitra in enostavna jed. Supe s teranom praviloma pripravimo, ko ostane kak kos suhega kruha. Tega namočimo, a ne preveč, v sladkan teran. Nato stepemo jajca, v katera potočamo (preostali del Slovenije bi uporabil drugo besedo: pomočimo) s teranom namočene kose kruha, segrejemo olje in supe vržemo v vroče olje, da zacvrči. Ko se ocvrejo do zlato rumene na obeh straneh, jih poberemo iz olja, posujemo s sladkorjem in že je pripravljena odlična sladica.« Potem izkušena kuharica Katarina Rogelja omeni še rižoto s teranom in radičem – ta se nam je zdela tako fina, da smo jo natančno opisali v enem od obeh današnjih teranovih receptov.

Recept za fantastično rižoto s teranom najdete tukaj.

Rižota s teranom in treviškim radičem

Golaž, zrezki, marmelada

»Pa tudi sicer dodajamo na Krasu teran povsod po malo – krasno paše v golaže, iz njega pripravimo omako k slivovim cmokom. Skuhamo hruške v teranovi omaki, lep je v omaki za goveje zrezke, da ne govorim o teranovi marmeladi, ki je najboljša, samo da je med trgatvijo žal nimamo časa kuhati.

Tu je tudi repa, kisana v teranu, seveda ne moremo mimo zelo znanega teranovega toča in še kaj bi se našlo,« našteje sogovornica samo nekaj na Krasu najbolj razširjenih okusov, ki jih do popolnosti povzdigne teran.

Ta se lahko vmeša tudi v sladico in eno takšno, prav poletno, je na znani turistični kmetiji, ki jo v središču Tomaja najdemo na gričku Tabor, pripravila Teja Škerlj. Njena kombinacija sladoleda in teranovega karamela je prav prijetna in čudovito poletna! Recept pa imamo tukaj.

Sladoled s teranovim karamelom
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed