To je razlog, zakaj bi morali gobici za pomivanje odrezati vogal

Fotografija: undrey/Getty Images

Ta trik z gobico za pomivanje posode nam omogoča, da bo trajala dlje.

Gobica za pomivanje posode je ena izmed tistih področij v kuhinji, kjer najdemo največ bakterij. Je pa tudi nujno zlo, brez katerega pač ne gre gospodinjiti. Zavoljo našega zdravja je pomembno, da se držimo higienskih standardov in gobico redno menjujemo. Sploh, če posodo vsak dan pomivamo ročno.

Gobica za pomivanje posode v kuhinji doživi marsikaj. Z njo očistimo to in ono, dejstva, da je večino časa v stiku s kombinacijo ostankov hrane in vlago, kar je odličen pogoj za razvoj bakterij, pa nam najverjetneje ni treba posebej poudarjati. Skratka, z njo si želimo imeti čim manj opravka, kljub temu pa je ves čas redno v uporabi. Mikrobiologi pravijo, da bi po pravilih gobico za pomivanje posode morali zavreči vsak teden in jo nadomestiti z novo. Precej potratno in neekološko, se strinjate? Marsikdo jo zato uporablja dlje, kar pa tveganje, da zares postane odvratno leglo bakterij, še poveča.

Še vedno uporabna

Na spletnih omrežjih obstajajo gospodinjski triki, kako gobico razkužiti. Eden iz med njih na primer veli, da jo prekuhamo ali pa postavimo v mikrovalovno pečico. Sliši se precej iznajdljivo, a kot pravijo znanstveniki, na ta način pobijemo le do 60 odstotkov bakterij, ki so se zaredile v našem kuhinjskem pripomočku. Zato se nam zdi zvijača z rezanjem vogalov precej boljša alternativa, ki prav tako omogoča, da gobici podaljšamo rok trajanja. Kako, prosim? Naj razložimo.

Ko gobici za pomivanje posode preteče teden dni delovne dobe, ji s škarjami preprosto odrežite vogal. S tem je seveda ne boste očistili, temveč označili, da je čas, da prične opravljati bolj umazana dela. Z njo ne boste več pomivali posode, temveč jo preselili na drugo delovišče, v kopalnico. Za čiščenje straniščne školjke in odstranjevanje vodnega kamna bo namreč še čisto uporabna. Seveda pa bi se zgodila prava katastrofa, če bi kuhinjsko in kopalniško gobico zamešali. Zato ji odstrižemo vogal in zagotovo vemo, da je njeno delo v kuhinji nepovratno zaključeno.

Preberite še: Trik, ki reši preveč zrele banane

Fotografija: undrey/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana