Zakaj Michelinovi chefi umikajo avokado iz svojih restavracij

Avokado spada med najbolj trendi živila. A v zadnjem času se mu nekatere restavracije poizkušajo izogniti.

Avokado velja za enega najbolj hranilnih živil. Je zdrav vir maščob, nadvse priročen, treba pa je priznati, da tudi zelo v modi. Je izredno popularna sestavina trendi restavracij, ki strežejo zajtrke in brunche. V Amsterdamu je temu zelenemu sadežu celo v celoti posvečen meni restavracije z imenom Avocado Show.

Priporočamo še: Alzaška pica Bineta Volčiča in Matjaža Sedeja

A v zadnjem času priljubljeni sadež dobiva vse glasnejši negativen prizvok. Eden najbolj znanih irskih Michelinovih chefov JP McMahon in lastnik restavracij Tartare in Aniar je namreč avokado označil za krvavi diamant Mehike, od koder uvozijo največ tega sadeža.

Chef je še dodal, da v svoji restavraciji avokada ne uporablja, ker ne želi podpirati spornega postopka njegove pridelave, katere posledica je nasilje v Mehiki in izsekovanje gozdov v Peruju. Prav tako je pozval svoje kolege, naj se sadežu v velikem loku izognejo, da bi ta izgubil na svoji popularnosti.

Problematiko lahko primerjamo z industrijsko rejenimi piščanci, kakavom in bombažem, še dodaja chef, ki sicer pravi, da je na trgu mogoče kupiti tudi avokado iz pravične trgovine, a slednji so žal precej redkejši.

Če si boste v teh dneh torej zaželeli avokada, predlagamo, da v trgovini preverite njegovo poreklo. Poskrbite, da v vašo košarico romajo takšni, ki v državi porekla niso pustili negativnega vtisa, sicer pa se avokado, kot pravi chef, da nadomestiti z drugimi živili. V svoji restavraciji JP McMahon namreč kot alternativo streže jeruzalemske artičoke s holandsko omako.

Priporočamo: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik #priročno

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed