Znanstvena razlaga, zakaj imate tako radi pico

Obstaja razlog, zakaj se ji ne morete upreti!

Pica, pica, pica. Obstaja še kakšna jed, ki ima toliko oboževalcev po celem svetu? Preprosta, a hkrati tako zadovoljujoča jed, ki bi jo morda lahko označili celo za najboljši italijanski izum, je res nekaj posebnega. Speči najboljšo pa je prava umetnost!

Kakorkoli že, dejstvo, da je pica postala tako priljubljena, ni naključje. Obstaja namreč znanstvena razlaga, zakaj tako uživamo v mešanici testa, sira, paradižnika in drugih dodatkov. Raziskavo je opravila univerza v Michiganu, prišla pa do zanimivih ugotovitev.

Priporočamo: Alzaška pica Bineta Volčiča in Matjaža Sedeja

Več kot petsto študentov so povprašali po njihovi najljubši hrani in (ne)presenetljivo, se je na vrhu lestvice najbolj priljubljenih znašla pica. Sledile so ji jedi, kot so ocvrt krompirček, burger in čokolada. Vsem naštetim pa je skupna visoka vsebnost kombinacije maščob in ogljikovih hidratov, ki jih telo nadvse hitro absorbira. Kombinacija na telo deluje na podoben način kot droge. V možganih sproža signale ugodja in sprošča hormon dopamin. Zato je tako zasvojljiva.

Obstaja pa še ena razlaga, ki pojasni, zakaj imamo tako radi pico. Na njej so ogromne količine sira, ki vsebuje kazein, beljakovino, ki jo lahko najdemo v vseh mlečnih izdelkih. Med prebavo se ta spremeni v kazomorfine, ki stimulirajo naše receptorje za opioide, kateri delujejo kot možganski center za prepoznavanje bolečine, nagrade in zasvojenosti.

Priporočamo še: To pico boste spekli vsaj enkrat na teden

A brez skrbi, čeprav je pica lahko zasvojljiva, ni bojazni, da bi se z njo predozirali. Vsekakor pa morate vedeti, da vam lahko prinese kakšen dodaten kilogram. A ker je kakšnega vredno pridobiti zaradi okusa odlične pice, bodite prepričani, da jeste najboljšo. Ko vam bo naslednjič zadišala, predlagamo, da zavijete v eno od spodnjih picerij. To je seznam ljubljanskih picerij, ki navdušijo, kam pa zaviti drugod po Sloveniji? Iščemo namige, pišite nam na naš facebook ali na ok@delo.si.

Priporočamo še: Najboljši recept za napolitansko pico iz domače pečice

Gostilnica 5-6 kg

Ljubka gostilnica pod gradom vas bo navdušila s testom iz droži in odličnimi kombinacijami nadevov.

Capriccio

Picerijo je v Ljubljani nedavno odprla italijanska družina, pice pa peče italijanski picopek.

Verace

Verace navdušuje s pravo napoletansko pico, ki smo jo v Ljubljani lahko prvič poskusili prav pri njih.

Garaža

Ljubljanska klasika, ki pregovorno velja za eno tistih pravih picerij, kjer mora pico poizkusiti vsak pravi picoljub.

Fetiche

Nedavno je bar ob Ljubljanici svojo ponudbo obogativ s prav posebnimi gourmet picami iz kislega testa.

Fotografija: Getty Images

Preberite še: Pica po receptu Stefana Rada iz picerije Capriccio

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed