Gratinirane palačinke s skuto in slivovo marmelado
Palačinke
- 170 g gladke moke (tip 500), 30 g pirine polnozrnate moke
- 1/3 žličke pecilnega praška, ščep soli
- žlica sladkorja, 2 jajci (L), 1,5 dl mleka, 3 dl vode
- kokosovo maslo za peko palačink, maslo za pekač
Nadev
- 500 g skute, 2 jajci (L)
- 4–5 žlic sladkorja, 10 g vaniljevega sladkorja
- žlička bio pomarančne lupinice, cimet po okusu
- 0,6 dl sladke smetane + 1,5 dl sladke smetane za preliv
- slivova marmelada, namočene zlate rozine
- sladkor v prahu
Preberite tudi: Prva štrukljarnica v Sloveniji je osvojila domača srca
Priprava
1. Iz sestavin zmešamo testo za palačinke in jih spečemo na kokosovem maslu.
2. Skuto, rumenjaka, sladkor, vaniljev sladkor, pomarančno lupinico, 0,6 dl sladke smetane in cimet dobro premešamo.
3. Beljaka z nekaj sladkorja stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo v zmes s skuto.
4. Vsako palačinko nadevamo z zvrhano žlico slivove marmelade in zvrhano žlico skutnega nadeva. Po skutnem nadevu potresemo nekaj rozin.
5. Stranska robova ob nadevu zavihamo in palačinko zvijemo. Zlagamo jih v namaščen pekač.
6. V skutni nadev, ki nam še ostane, vmešamo 1,5 dl sladke smetane in do žlico sladkorja v prahu (po okusu, ni obvezno).
7. Slastne palačinke pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, okrog 25 minut.
Poizkusite še: Božanski krofi z robidovo marmelado in jajčno kremo