Odprta Kuhinja

4 najboljše jedi na žlico, ki jih boste jedli celo zimo

Odpri galerijo
A+   A-
Najboljše na žlico iz Hitre žlice!



V hladnih dneh še bolj teknejo slovenske jedi na žlico. V ospredju so gotovo krepčilne enolončnice, ki bi jih z veseljem jedli celo zimo, še posebej pa se priležejo, če jih zaužijemo z lepim razgledom, v kakšni gorski koči.
Priporočamo še: VIDEO: Namigi za enolončnice, polne okusa

No, tokrat smo se odločili, da bomo namesto v hribe splezali kar za domač štedilnik in sami skuhali nekaj krepkih jedi, pri tem pa nam bosta pomagala Katarina in Toni Grošič, zakonca, ki že skoraj dve desetletji z domačimi jedmi razvajata želodčke lačnih Ljubljančanov. V središču Ljubljane namreč dnevno kuhata zdrave slovenske jedi v restavraciji Hitra žlica v pritličju stavbe Metalka. Večino od njih boste lahko na hitro pojedli, ko si boste zaželeli nekaj krepkega in hranilnega. Na žlico, seveda.

ni podpisa
ni podpisa


Kakovostne sestavine, odlične jedi


Toni, ki skuha večino jedi v restavraciji, pravi, da vedno izredno pazi, kaj da v lonec. »Če kuhar ne želi pojesti, kar streže v svoji restavraciji, to zagotovo ni dobro. Zato res lahko rečem, da kuham to, kar si rad za kosilo privoščim tudi sam. S slabimi sestavinami bodo nastale slabe jedi, zato jih vedno previdno izbiram, saj ne želim, da naša kosila obtežijo želodce. Morajo jih navdušiti!« nam je povedal.

In ker imata zakonca Grošič z enolončnicami za seboj precej kilometrine, smo ju seveda povprašali po receptih za najbolj priljubljene jedi, ki jih strežeta izza svojega kuhinjskega pulta. In to so, kaj pa drugega, ričet, jota, piščančja obara ter pašta fižol.

Količine so odvisne od tega, katera sestavina vam je najbolj pri srcu, pa tudi od tega, kaj imate na zalogi v hladilniku. A ne glede na to, koliko korenčkov boste uporabili, ali pa kakšen gomolj zelene izpustili, bodo jedi enako teknile!

Piščančja obara z zdrobovimi žličniki


Sestavine

  • sveža izkoščičena piščančja stegna brez kože

  • por

  • čebula

  • korenček

  • rumeni korenček

  • korenina peteršilja

  • podzemna koleraba

  • oljčno olje

  • sol

  • poper

  • sveži česen

  • majaron

  • vejica peteršilja


Priprava

1. Sesekljano čebulo prepražimo na oljčnem olju, dodamo na kose narezana piščančja stegna in ponovno prepražimo.

2. Nato dodamo še por, katerega malo podušimo, in zalijemo s piščančjo jušno osnovo.

3. Solimo, popramo, dodamo začimbe. Ko obara zavre, dodamo na lističe narezano zelenjavo ter drobno sesekljan česen.

4. Obara je kuhana, ko je meso mehko in zelenjava še malo al dente. Na koncu obari dodamo sesekljano vejico peteršilja in skuhane zdrobove žličnike.
Priporočamo še: Piščančja obara s puhastimi cmoki

ni podpisa
ni podpisa


Jota s prekajenim vratom


Sestavine

  • prekajen svinjski vrat

  • rjavi fižol češnjevec

  • kislo zelje

  • krompir

  • mleta rdeča paprika

  • sol

  • poper

  • lovorjev list

  • sveži česen

  • rdeče vino


Priprava

1. Fižol namočimo čez noč.

2. V enem lončku skuhamo fižol, v drugem pa krompir, ki smo ga narezali na kocke. Vode od kuhanja krompirja ne zavržemo. Skuhamo tudi kislo zelje.

3. Prekajeni svinjski vrat narežemo na kocke in ga prepražimo na oljčnem olju.

4. Dodamo rdečo mleto papriko, prepražimo in zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali krompir.

5. Dodamo kuhan fižol in kuhano kislo zelje. Začinimo in pokuhamo, nato dodamo še kuhan krompir na kocke.

6. Ko je jota že kuhana, ji dodamo še nekaj žlic rdečega vina.
Priporočamo še: Pašta fižol, legendarna mineštra

ni podpisa
ni podpisa


Ričet s prekajenim vratom


Sestavine

  • prekajeni vrat

  • rjavi fižol

  • krompir

  • ješprenj

  • sveže korenje

  • podzemna koleraba

  • sol

  • poper

  • lovorjev list

  • česen

  • sveži paradižnik


Priprava


1. Krompir skuhamo, vode ne zavržemo. Skuhamo še fižol, ki je bil namočen čez noč.

2. V kastroli prepražimo na kocke narezan prekajeni vrat, dodamo olupljen in pretlačen paradižnik, na kocke narezano korenje in kolerabo ter česen in zalijemo z vodo od kuhanega krompirja.

2. Prekuhamo in dodamo kuhan rjavi fižol in na kocke narezan kuhan krompir ter na tri četrt skuhan ješprenj, jed začinimo in dodamo ščepec šetraja.

3. Ko je ješprenj kuhan, je nared tudi ričet.

ni podpisa
ni podpisa


Pašta fižol s kranjsko klobaso


Sestavine

  • par kranjskih klobas

  • rjavi fižol

  • paradižnik

  • testenine (polžki)

  • česen

  • sol

  • poper

  • šetraj


Priprava

1. V kastroli prepražimo na kolobarje narezano kranjsko klobaso in jo prestavimo v drugo posodo. Na preostali maščobi prepražimo olupljen in sesekljan paradižnik in česen, zalijemo z malo pretlačenim kuhanim fižolom.

2. Prekuhamo, nato dodamo preostanek kuhanega rjavega fižola, prepražene kolobarje klobase in začinimo.

3. Ko je pašta že kuhana, ji dodamo kuhane drobne polžke.
ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo: Nagradni natečaj: Hišni ljubljenčki pozimi

Fotografija: Hitra žlica, Getty Images
Datum Objave: 5.12.2019 ob 13:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: