Pašta fižol, legendarna mineštra

Enolončnica s fižolom in testeninami, ki jo obožujemo.

Zame je enolončnica zgolj prefinjena juha z nekaj korenja, graha, mogoče nežne cvetače, vse v lepih koščkih in z nekaj koščki mesa. Mineštra pa je nasprotno domača gosta juha, v kateri se znajde 1001 sestavina, na videz brez reda in pravil. Iz enega lonca, vsekakor, vendar s pridihom varnosti, topline, ki jo premore le dobra, topla mineštrica, ki skuhana vnaprej brez težav počaka in je naslednji dan še boljšega okusa.

Sestavine

  • 100 g slanine (ali malo manj pancete, koščkov pršuta, suhih salam ali mešanica vsega naštetega)
  • večja glavica česna
  • oljčno olje
  • pločevinka paradižnika
  • 2–3 žlice paradižnikove mezge
  • 3 male pločevinke fižola (ali približno 500 g kuhanega fižola)
  • sol, poper, rožmarin, šetraj, feferon, bazilika
  • jušna osnova
  • 200 g malih testenin

Priprava

1. Mesnine narežemo na drobne kocke ali koščke, stresemo jih v lonec in prilijemo malo oljčnega olja. Pristavimo in previdno 2–3 minute pražimo.

2. Česnove stroke oluščimo, stremo in stresemo v lonec. Rožmarin osmu­kamo z vejic, sesekljamo in prav tako stresemo v lonec. Premešamo, pražimo naprej, počakamo, da zadiši, nato dodamo paradižnikovo mezgo in prilijemo paradižnik iz pločevinke.

3. Prilijemo približno 1,5 litra jušne osnove ali vode in zavremo. Ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 5 minut.

4. Medtem dve tretjini fižola in malo vode pretlačimo v mešalniku, »juhico« pa zlijemo v lonec. Dodamo še preostanek fižola, šetraj, sesekljan feferon po okusu in vse skupaj nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut. Še solimo, popramo.

5. Juho znova zavremo in vanjo zakuhamo testenine; kuhamo jih nad srednje močnim plamenom po navodilih na embalaži.

6. Nazadnje po potrebi razredčimo, vsekakor pa krepko začinimo z baziliko in postrežemo.

Priporočamo še: Spoznajte dečka Romana, ki je s svojim kuhanjem obnorel internet

Fotografija: Sonja Ravbar

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana