Odprta Kuhinja

6 nasvetov kuharja za popolno rižoto

Odpri galerijo
A+   A-
Dober kuhar obvlada osnove in tudi v domači kuhinji velja enako pravilo. Če poznamo temelje za pripravo osnovne rižote, bo kuhanje vsake druge različice mačji kašelj.

Ko je Florjan Žnidaršič v najstniških letih kuhal za domače, je bil njegov navdih velikokrat hladilnik oziroma tisto, kar je našel v domači shrambi. »Največkrat sem pripravil rižote,« se spominja in naniza nekaj nasvetov za pripravo te jedi, ki jih je ujel med polletno prakso v italijanski restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami.

Preberite tudi: Mladi talent Florjan Žnidaršič: od treh mišelink do domače Cerknice

 

1. Oljčno olje, malo čebule

Za začetek na oljčnem olju prepražimo malo čebule. Ta naj bo narezana res na drobno, med praženjem neprestano mešamo.

 

2. Izberemo pravi riž

Odličen za pripravo domačih rižot je denimo riž carnaroli, ki ga lahko kupimo v večini slovenskih trgovin. Riž dodamo, ko je čebula lepo prepražena. Šele ko riž postekleni, dodamo belo vino.

 

3. Postopoma zalivamo

Ko riž postekleni, zalijemo z malo svežega vina, in ko alkohol izpari, postopoma zalivamo z vročo bistro jušno osnovo. Torej: dodamo zajemalko vroče juhe, mešamo, in šele ko riž vsrka tekočino, nadaljujemo z novo zajemalko vroče bistre juhe. Le tako dobimo kremasto rižoto.

 

4. Na zob

Riž skuhamo na zob oziroma al dente. To je tudi ena od lastnosti, ki jih domače rižote praviloma nimajo, saj se nam velikokrat zgodi, da je riž prekuhan.

 

5. Maslo in parmezan

Oboje dodamo na koncu, ko je riž skuhan na zob in ko posodo že odstavimo s štedilnika. Zdaj pride na vrsto trik: »Ko dodamo maslo, moramo rižoto mešati približno tri minute. Da bo puhasta in kremna, maslo dodamo tako, da vzamemo ponev v roke in jo z rahlim gibanjem zapestja premikamo gor in dol, pri čemer se rižota narahlo dviguje iz ponvice. Rižota se torej kar v zraku pomeša, zato dobimo puhasto strukturo.«

 

6. Kaj pa rižota dodatki?

Ti pridejo na vrsto čisto pri koncu, poudari Florjan Žnidaršič. Ko je rižota že pripravljena in jo naložimo na krožnik, nanjo dodamo pripravljene morske sadeže, popečene gobice ali kaj tretjega.

 

Preberite tudi: Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)
Naslovna fotografija: Kondor83/Getty Images
Ona.je: Tako spravljene gobe so užitne najdlje

 

Datum Objave: 6.10.2023 ob 15:10

Več iz te teme:

rižotakuharske osnoveFlorjan Zupančič

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.