Ajdova kaša z gobicami

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15–20 minut.

Sestavine

– 300 g ajdove kaše
– 250 g svežih/zamrznjenih gob ali 25 g suhih, ki jih namočimo za 10 minut
– vejica rožmarina, šetraj, poper, sol
– 2 dl sladke smetane
– večja čebula
– maslo
– voda ali jušna osnova

Priprava

1. Gobe tanko narežemo in v ponvi na maslu popečemo. Stresemo jih na krožnik in prihranimo.

2. Čebulo narežemo, stresemo v ponev in popražimo, po potrebi dodamo maščobo.

3. Medtem drobno narežemo rožmarin, timijan osmukamo in stresemo v ponev ter skupaj s čebulo res na hitro opražimo.

4. Ajdovo kašo na rešetu oplaknemo, stresemo v ponev na čebulo in prilijemo zajemalko vode ali jušne osnove.

5. Ko izpari, dolijemo smetano in novo zajemalko tekočine. Kuhamo naprej. Po potrebi pri koncu dolijemo še malo tekočine. Nekje na polovici vmešamo gobice.

6. Solimo, popramo, začinimo z majaronom in ponudimo s skledo zelene solate s kockami sira.

Nasvet: Ne pozabite na začimbe. Glede količine gob v minus ali plus pa vedno velja demokracija.
Različica: Namesto ajdove kaše vzemite kvinojo, riž ali ješprenj. Slednjega je treba kuhati vsaj pol ure. Brez težav med gobe zamešajte ostanke šunke iz hladilnika.
Naredimo vnaprej: Ješprenj bi lahko skuhali vnaprej napol, za ajdovo kašo pa tega ne priporočam. Saj se res hitro skuha.
Priporočamo: Piščančji zvitki s slanino

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana