Ajdove palačinke z makovim nadevom

Gratinirane palačinke, tokrat iz domače slovenske ajdove moke, z makom, ki je tudi zrasel na slovenskih poljih, in jabolki z domačega vrta.

Ne velikimi in bleščečimi; na jesenski mizi naj najdejo prostor tudi taka, ki bi jim rekli, da so bolj krmežljava, kakšne manj ugledne sorte – a toliko bolj zanimiva, z okusom, kakršnega v trgovini ne srečamo, zato se velja postaviti v vrsto zanje, kadar jih zagledamo na stojnici lokalne tržnice. Jesen, ki je čas, ko kmetje žanjejo sadove svojega dela, naj bo tudi čas za razmislek, da jih je vredno podpreti – že res, da vas ves čas učimo, kaj vse zmorete sami, kaj lahko naberete v naravi –, vendar je treba priznati, da so to samo bonbončki. Za velike količine, ki so res potrebne, da preživimo, pa so zaslužni kmetje. Lepo bi bilo, če tisti, ki imajo najbolj napredne ideje, ki gledajo v prihodnost in jih zares zanima samo kakovost, ne bi izgubili veselja in priložnosti za zaslužek.

Ajdove palačinke z makom

Iz stoodstotne slovenske ajdove moke. Za 12 palačink.

  • 270 g ajdove moke
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 3 jajca
  • žlička sladkorja
  • žlica olja
  • 400 ml mleka
  • 100 ml vode
  • maščoba za peko

Makov nadev

  • 200 g mletega maka
  • 500 ml mleka
  • 2 srednje veliki domači jabolki, naribani
  • 80 g sladkorja (lahko tudi več)
  • 50 g rozin
  • žlica ruma
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici skute po želji

Preliv

  • 150 ml sladke smetane

Priprava

1. Vse sestavine za palačinke premešamo med seboj in spečemo tanke palačinke.

2. Za nadev segrejemo mleko in dodamo mleti mak. Ko zavre, pustimo rahlo vreti približno 5 minut. Ne pozabimo med kuhanjem nenehno mešati, kajti mak se rad prime posode. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.

3. Pečico vključimo na 200 stopinj in pripravimo pekač.

4. Maku dodamo vse preostale sestavine za nadev in premešamo.

5. Vsako palačinko posebej namažemo, zvijemo in položimo v pekač.

6. Palačinke, pripravljene za peko, prelijemo s tekočo sladko smetano in damo v ogreto pečico za 25–30 minut.

7. Pečene pustimo 10–15 minut počivati, nato jih ponudimo.

Priporočamo še: 8 receptov iz pekača za mafine, ki poenostavijo kuharijo
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed