Odprta Kuhinja

Ajran: jogurtov napitek, ki neverjetno odžeja

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosteje zares ne gre. To je recept, ki ga je nemogoče pokvariti – zahteva pa, da se navadite okusa. To se zgodi po treh požirkih.


Takole gre ponavadi pri človeku, ki te starodavne pijače nikoli ni poskusil: naredi požirek in onemi, kako je lahko kaka pijača tako zoprna. Iz nejevere naredi še en požirek, ob tretjem pa je že čisto navdušen, skoraj malce zasvojen s tem nepričakovanim okusom.

Gre za resnično starinsko pijačo, ki temelji na mleku, večinoma v obliki jogurta, in je pripravljena tako, da enostavneje sploh biti ne more: jogurtu dodamo ledeno mrzlo vodo, lahko tudi mineralno, nekaj soli (ne preveč, kajti to bi bilo že nezdravo) ter zmešamo v mešalniku. Ne vem, kako so to počeli v starih časih, v novih gredo te sestavine v blender, ki jih spremeni v mehurčkasto penico – toliko bolj, če uporabimo mineralno vodo. Kdor nima blenderja, si lahko pomaga s paličnim mešalnikom, kdor nima niti tega, naj pač vse skupaj zapre v kako plastično dozo in stresa, dokler se ne upeha.

Ajran je klasična pijača, ki jo južno od nas, tam, kjer že skoraj diši po azijskih stepah, pijejo k mesu, recimo šiš kebabu – in lahko pomeni popestritev za kak slovenski piknik. Če ne drugega, pozornost bo gotovo vzbudila. Če bi bila v resnici zanič, kot se zdi na prvi okus, ne bi preživela vse od enajstega stoletja, ko v literaturi najdemo prvi opis ajrana. To je najpreprostejša, a zelo učinkovita, tako rekoč funkcionalna pijača, ki jo lahko priprav­ljamo doma in se nam niti s postopki fermentacije ni treba ukvarjati, ker je to že naredil tisti, ki nam je prodal jogurt.

Recept za ajran  • 2 skodelici kakovostnega jogurta

  • 1 skodelica ledeno mrzle vode

  • ščep ali dva soli – po okusu

  • po želji: nekaj lističev sveže mete ali ščep suhe

  • ščep popra, kumara, zrezana v drobne kocke

  • kocke ledu


Priprava


1. Vse sestavine dodamo v blender in kako minuto mešamo, da se na gladini začne ustvarjati lepa pena.

2. Prelijemo v kozarec in ponudimo: v tem letnem času je to pijača, ki jo povezujejo z jedmi z žara, zlasti iz mletega mesa, v hladnejšem pa tudi z burekom in podobno hrano, ki ima bližnjevzhodne korenine.
Namig: Vse sestavine lahko prilagodimo. Originalni recepti priporočajo domač, predvsem pa polnomastni jogurt z najmanj 10 % mlečne maščobe. Konsistenci izbranega jogurta prilagodimo količino vode – za grškega je bomo potrebovali več, ker je čvrst, ajran pa mora biti prepričljivo tekoč. Če pripravljate domač kefir, lahko mirno uporabite tega. Ajran je namreč pijača, ki se zgodovinsko pojavlja na širokem območju osrednje Azije, čeprav jo danes najbolj povezujemo s Turčijo. Taka razširjenost pa pomeni tudi veliko variacij – ponekod ga pripravljajo celo z mlekom, ko pa je prišel dlje na vzhod, so ga predelali v veliko bolj znani lassi, ki mu dodajamo sadje, na primer mango in jagode.

3 ključne sestavine: Vsi našteti dodatki so bolj ali manj moderni kič – za bistvo te pijače, ki je to, da izjemno dobro odžeja, poskrbijo voda, jogurt in sol, ki verjetno nadomešča tudi kake z znojem izgubljene minerale.

Zanimivost: Ajran tradicionalno postrežejo v bakrenih vrčkih, podobno kot znameniti koktajl moscow mule.

Naslovna fotografija: mescioglu/Getty Images
Priporočamo še: Piščanec v gorčični omaki z grahom – preprosta in slastna jed, primerna tudi za začetnike
Datum Objave: 19.5.2023 ob 12:05

Več iz te teme:

ajranjogurtov napitek

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.