Odprta Kuhinja

Banane na žaru: neverjetno preprosta in priljubljena sladica

Sweet dessert. Grilled banana with dark chocolate, citrus juice and vanilla ice cream.
Odpri galerijo
A+   A-
S tem boste navdušili otroke, mogoče pa so tudi številne izpeljanke.



Banane na žaru lahko pečemo z nadevom ali brez. Na krožniku jim dodamo ke­pico sladoleda, sladko smetano ali žličko medu, kdor bi rad nekaj svežine, si lahko pomaga s pomarančo, ki bo zlasti v kombinaciji s čokolado dala odlično dodatno gurmansko noto.

Sestavine za 4 osebe



  • 4 bio banane


Nadevi

  • na koščke nalomljena kakovostna čokolada (najraje temna), maslo, trsni sladkor, med, sladoled, smetana


Priprava


1. Banane operemo in osušimo, nato jih položimo kot čolniček na mizo. V zgornji del sadeža z nožem po dolgem zarežemo, vendar ne pregloboko, banana ne sme preveč zazijati, vendar mora rez segati tudi v meso.

2. V zarezo damo manjše koščke čokolade, lahko pa tudi – po ameriškem receptu – zmešamo maslo s trsnim sladkorjem in režo napolnimo s tem.

3. Banane proti koncu peke na žaru položimo na rešetko. Če ima žar pokrov, lahko pokrijemo, vendar uspeh od tega ni odvisen. Na žaru jih pustimo toliko časa, da se meso sadeža zmehča, nadev pa stopi in prepoji z njim, lupina bo skoraj verjetno popolnoma potemnela.
Priporočamo še: Sirup iz smrekovih vršičkov z meliso

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 4.5.2020 ob 08:05

Več iz te teme:

bananebanane na žaru

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.