Sirup iz smrekovih vršičkov z meliso

Pomirila se bodo dihala, poleg tega boste dobro spali.

Smrekovi vršički pomirjajo kašelj. Melisa pa je rastlina, ki pomirja celoten organizem. Pomiri in umiri, kar je zelo pomembno pri prehladnih obolenjih, povezanih s kašljem. V takšnih dneh, ko nam kašelj otežuje mirno noč, bo melisa naredila svoje. Sprostila bo zakrčenost zaradi kašlja in nas popeljala v miren spanec.

Priporočamo tudi: Vse o nabiranju smrekovih vršičkov

Sestavine

  • 1 l smrekovih vršičkov
  • 100 g melise (velik šop, s stebelci vred)
  • 1 kg sladkorja
  • 1 l vode
  • 3 rezine limone (če je bio, lahko z lupino)

Priprava

1. V višji lonec nalijemo vodo in zavremo, nato dodamo sladkor; mešamo toliko časa, da se sladkor v vodi popolnoma raztopi.

2. Odstavimo in dodamo smrekove vršičke, limono in meliso s stebli vred. Postavimo na ogenj še za 2 minuti, nato odstavimo, premešamo, da so vse sestavine pokrite, in pustimo stati najmanj 48 ur, vmes nekajkrat premešamo.

3. Sirup po tem času segrejemo, precedimo skozi fino gazo in toplega nalijemo v steklenice. Pustimo, da se počasi popolnoma ohladi, in shranimo na hladno.

Priporočamo tudi: Pikantni čaj z marjetico za zdravje

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana