Bananovi ježki: kot tisti iz otroštva, a še boljši

Slastne kroglice, polne nostalgije. Ah ja, ježki. Pa ne tisti, ki se bodičasti potepajo po gozdovih. Govorimo o okroglih bombicah iz slaščičarskih vitrin najinega otroštva.

Čeprav so si ježki zunaj podobni – z edino razliko, da so nekateri goli, drugi pa povaljani v kokosu, mrvicah ali oreščkih –, se notranjost lahko pošteno razlikuje. Nekateri so piškotni, drugi iz natrganega biskvita; namočeni so s poljubno tekočino z več ali manj alkohola; v nekaterih je kakav, v drugih kup rozin. Ježkasto ustvarjanje je torej prosto po Prešernu, paziti moramo le, da zadeva stoji vkup, je lepo sočna in ravno prav mehka na ugriz. Midva sva odkljukala vse našteto, vanje pa natlačila piškote, banane, nutello in rum. Ta recept je kot nalašč, kadar se nam kje valjajo (pre)zrele črne banane, nad katerimi vsi vihajo nos.

Bananovi ježki

Masa

  • 2 manjši zreli banani
  • 200 g piškotov savoiardi
  • 100 g maslenih piškotov
  • 2 zvrhani žlici nutelle
  • žlica ruma
  • 3–5 žlic mleka
  • 50 g masla sobne temperature
  • sladkor v prahu po okusu

Kožušček

  • kokosova moka
  • čokoladne mrvice

Priprava

1. Piškote stresemo v skledo ali jih zapremo v vrečko in zdrobimo z lesenim valjarjem – ni treba preveč na fino.

2. Banani olupimo in ju na krožniku pretlačimo z vilicami.

3. V posodi zmešamo zdrobljene piškote, pretlačene banane, nutello, rum, mleko in zmehčano maslo.

4. Maso pokusimo in ji po potrebi dodamo malo sladkorja v prahu.

5. Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik za 2 uri.

6. Ko je masa spočita, od nje odtrgamo za manjšo pest veliko kepo in jo med dlanmi oblikujemo v čim bolj pravilno kroglo.

7. Kroglico povaljamo v kokosovi moki ali čokoladnih mrvicah, da dobimo ježka, in postavimo na papirček za pralineje ali mafine.

Priporočamo še: Najbolj sočne kakavove kocke
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana