Bezgova torta z limono

Cvetlično pomladna!

Sestavine (za pekač s premerom 20 cm)

Biskvit
– 3 jajca, 120 g sladkorja, 150 g moke
– strok vanilje, žlička pecilnega praška
– 80 g masla, 1 dl mleka

Limonova krema
– 250 g maskarponeja
– 250 ml smetane, 3 listi želatine
– večja limona
– zavitek limonovega sladkorja, sladkor v prahu po okusu

Bezgova krema
– 250 g maskarponeja
– 250 ml smetane, 3 listi želatine
– 6–7 žlic bezgovega sirupa (šabese)

Tortna obleka
– 200 ml sladke smetane
– limona, bezgovi cvetovi, metini lističi

Dodatno
– bezgov sirup (šabesa), voda

Priprava

1. Za rahel biskvit: najprej ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto pretepemo in dodamo semena enega stroka vanilje.

2. Maslo raztopimo v toplem mleku; ko se ohladi do mlačnega, ga primešamo k rumenjakovi zmesi. Sestavine dobro premešamo, nato k njim vsujemo moko, zmešano s pecilnim praškom.

3. Beljake prebutamo v čvrst sneg in ga primešamo k drugim sestavinam.

4. Potrebujemo tri biskvite, ki jih spečemo vsakega posebej: tretjino testa vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga zalučamo v pečico. Preobrazba v biskvit traja 10–12 minut pri 180 ºC. Postopek ponovimo še za preostala biskvita.

5. Limonova krema: maskarpone zmešamo z limonovim sladkorjem in sokom limone. Želatino namočimo v hladni vodi. Ko nabrekne, jo ožamemo in vržemo v kozico. Raztopimo jo nad šibkim ognjem, nato pa z električnim mešalnikom primešamo k maskarponeju. Sladkamo po okusu. Sladko smetano prešerno stepemo in jo ročno primešamo k drugim sestavinam.

6. Bezgova krema: maskarpone zmešamo z bezgovim sirupom in mu prav tako električno primešamo raztopljeno želatino.

7. Sladko smetano oklofutamo do stepene smetane, ki jo nežno vmešamo v maskarponejevo zmes.

8. Za namakanje biskvita si pripravimo prav poseben spomladanski napoj – malo bezgovega sirupa zmešamo z vodo.

9. Pograbimo prvi biskvit in okoli njega zategnemo tortni obroč, obdan z acetat­no folijo. Biskvit dobro namočimo s šabeso in nanj nanesemo limonovo kremo. Poravnamo in prekrijemo z drugim biskvitom. Po namakanju ga prekrijemo z bezgovo kremo, ki jo nato skrijemo z zadnjim biskvitom. Tudi temu ne uide izdatno namakanje s šabeso.

10. Golo torto brž oblečemo v stepeno smetano, po vrhu pa jo okrancljamo z bezgovimi cvetovi, rezinami limone in prikupnimi metini listki.

11. Torta bo nared za požret’ šele po dolgih šestih urah počivanja v hladilniku. Brez skrbi, vredno jo je počakati!

Poizkusite še: Odličen recept za poročno torto Meghan in Harryja
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana