Odprta Kuhinja

Bograč: Ta recept prekmurske kuharice bo postal vaš najljubši

Slo., Markišavci, 3.12.2019, Restavracija Kodila je domača gostilna in steak house, foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo

Vse hladneje je, zato v teh decembrskih dneh prijajo jedi na žlico. Ena takšnih je zagotovo bograč, zato smo se po recept odpeljali tja, kjer je doma – v okolico Murske Sobote.
Tam, v Markišavcih, je šunkarna Kodila, ki so ji pred leti pripeli še restavracijo. Chef je Daniel Sukič, ki skrbi za moderno zastavljene jedi, medtem ko je prekmurska klasika v rokah Micke Baler, kuharice po poklicu. »Ni samo kuharica, ampak legenda prekmurskega kuharstva,« sodelavko brž pohvali šef Janko Kodila.

Ne brez razloga, kajti Micka Baler je v preteklosti kar dve desetletji delala v domači Polani, kjer se je v znani Gostilni Lovenjak učila od najboljšega. »Tam je bil moj največji učitelj Štefan Gjergek, legendarni prekmurski kuhar,« pove Micka Baler.

Pri Kodili je prekmurska klasika v rokah kuharice Micke Baler.
Pri Kodili je prekmurska klasika v rokah kuharice Micke Baler.


Ko jo vprašamo, katere so skrivnosti dobrega bograča, takole naniza osnovne sestavine: »Pomembno je, da čebulo dobro popražimo. Pražimo jo na majhnem ognju kar precej dolgo. Potem je tu meso: najprej gre v lonec goveje, uro pozneje dodamo divjačino, po pol ure pa še svinjsko meso. Ko je kuhano, dodamo še krompir, narezan na krhlje. Šele ko se ta skuha, dodamo malo rdečega vina, kajti če ga bomo dodali prej, se krompir ne bo skuhal.« Samo še to lahko dodamo: ta bograč je prava simfonija!

Sestavine


Za 8 do 10 oseb.

 • 400 g govejega mesa, narezanega na kocke

 • 400 g svinjskega mesa, narezanega na kocke

 • 200 g divjačine, narezane na kocke

 • 800 g čebule

 • 4 krompirji srednje velikosti (olupljeni in narezani na krhlje)

 • 2–3 dl rdečega vina

 • 2–3 vložene pekoče feferone (po želji)

 • 1–2 stroka česna

 • 8 poprovih zrn

 • 4 listi lovora

 • malo masti

 • mleta rdeča sladka paprika, kumina mleti poper, sol


Priprava


1. V večjem loncu raztopimo maščobo. Dodamo na drobno sesekljano čebulo in na majhnem ognju pražimo približno eno uro, da skoraj razpade. Vmes večkrat premešamo.

2. Ko se čebula lepo razpusti, dodamo začimbe (mleto rdečo sladko papriko, kumino, lovor, poper, sol) in na tanko nasekljan česen. Še naprej pražimo, nato zalijemo z vodo – le toliko naj je bo, da bo pokrila meso.

3. Zdaj gre v lonec na kockice narezana govedina, ki jo kuhamo eno uro.

4. Nato dodamo na kocke narezano divjačino, ki naj se skupaj z govedino kuha dobre pol ure.

5. Potem dodamo še svinjino in spet kuhamo meso do mehkega.

6. Zdaj pride na vrsto še krompir. Šele ko se skuha, dolijemo rdeče vino in po želji dodamo še nekaj pekočega, na primer na grobo narezan vložen feferon. Še za kratek čas zavremo, nato z ljubeznijo postrežemo.
Namig: Idealno je, če bograč kuhamo z vinom, ki ga bomo postregli, svetuje sommelierka Mira Šemić. Zraven se priležejo tako modra frankinja kot merlot in cabernet sauvignon.

Fotografije: Dejan Javornik
Datum Objave: 8.12.2019 ob 18:12

Več iz te teme:

juhe in enolončnicebogračMicka Baler

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.