Odprta Kuhinja

Božanski jabolčni kolač, ki ga naredimo mimogrede

Božanski jabolčni kolač, ki ga naredimo mimogrede (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Jaz tej sladici rada rečem kar najhitrejši jabolčni kolač na svetu, kajti tako preprosto ga spravimo skupaj, da se priprave skoraj ne zavedamo.

Ta jabolčni kolač je nežen posladek, ki bo všeč ljubiteljem jabolčnih sladic, še posebno bo godil tistim, ki si po kosilu radi privoščijo jabolčni zavitek, a jim čas ne dopušča, da bi se spustili v pripravo nečesa zamudnega. Prav tako je ta sočna in osrečujoča sladica nekaj, kar lahko hitro ustvarimo za nenapovedane nedeljske obiske.

Naj vam tekne!

Okrasimo ga lahko z jedilnimi cvetlicami, ki pravkar poganjajo na vrtu ali travniku. (Foto: Sonja Ravbar)
Okrasimo ga lahko z jedilnimi cvetlicami, ki pravkar poganjajo na vrtu ali travniku. (Foto: Sonja Ravbar)
Ko ne veste, kaj bi pripravili za hitro sladico, se spomnite tega recepta. (Foto: Sonja Ravbar)
Ko ne veste, kaj bi pripravili za hitro sladico, se spomnite tega recepta. (Foto: Sonja Ravbar)

Jabolčni kolač

Za pekač s premerom od 20 do 22 cm.

  • 6 srednjih jabolk (približno 800 g)
  • 50 g suhih brusnic
  • sok limone
  • 2 jajci
  • 100 ml mleka
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščep muškatnega oreščka
  • 100 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 g masla, stopljenega in delno ohlajenega

Priprava

  1. Okrogel pekač obložimo s peki papirjem in pečico vključimo na 180 stopinj z ventilacijo.
  2. Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na take kolute (lahko tudi naribamo na tanko), poškropimo s sokom limone in dodamo brusnice.
  3. V skledi med seboj pomešamo jajca, sladkor, maslo, vaniljo, muškatni orešček, mleko, moko, pecilni prašek in na koncu še stopljeno maslo.
  4. V testo dodamo jabolčne rezine z brusnicami ter dobro pomešamo, da se vsa jabolka obdajo s pripravljeno maso.
  5. Maso prelijemo v pripravljen pekač in pečemo približno eno uro.

Božanski jabolčni kolač, ki ga naredimo mimogrede (Foto: Sonja Ravbar)
Božanski jabolčni kolač, ki ga naredimo mimogrede (Foto: Sonja Ravbar)
Jabolka so vedno pri roki, zato lahko z njimi ustvarjamo celo leto. (Foto: Sonja Ravbar)
Jabolka so vedno pri roki, zato lahko z njimi ustvarjamo celo leto. (Foto: Sonja Ravbar)

 

 

Datum Objave: 7.4.2024 ob 08:04

Več iz te teme:

sladicehitro in preprostojabolčni kolačjabolka

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.