Brezmlečni francoski opečenec z javorjevim sirupom in malinami
A+ A-
Francoski opečenec ali priljubljene šnite oziroma knjižno ocvrte kruhove rezine.
Čeprav so tako tradicionalne, se ne spomniva pogosto nanje, kot otroci pa smo to večkrat jedli, čeprav v preprostejši izvedbi in seveda z navadnim mlekom. Zaradi porasta intolerance sva tokrat šnite pripravila z rastlinskim, namesto masla pa sva uporabila kokosovo maščobo. Tako lahko v tej sladici uživamo tudi tisti, ki smo žal bolj občutljivi. Škoda bi bilo pozabiti nanjo in še star kruh lepo porabimo.
Sestavine
- 4–6 rezin starega kruha (midva sva uporabila naravno vzhajanega – kruh z drožmi)
- ščepec soli, 2 jajci
- 2 lončka rastlinskega mleka, kanec ekstrakta vanilje
- kokosova maščoba za cvrtje
- za povrhu
- javorjev sirup
- 2 zvrhani žlici sojinega jogurta z vaniljo
- pest malin, sveže ali zamrznjene
- žlička suhih murvic, žlica sesekljanih mandljev
- čokoladni posip, žlička kakavovih zrn
Priprava
1. Dan ali dva star kruh narežemo na debelejše rezine. Rezine najprej z obeh strani namočimo v mleku, nato pa še v razžvrkljanem jajcu.
2. V ponvi z debelim dnom stopimo žlico ali dve kokosove maščobe in jo segrevamo na srednje močnem ognju. Ko je maščoba vroča, v ponev dodamo namočene rezine kruha in jih počasi cvremo približno 5 minut. Ko so rezine zlato zapečene, jih obrnemo in ocvremo še z druge strani, nato pa jih vzamemo iz ponve in postavimo na krožnik s papirnato brisačko, ki bo popila odvečno maščobo.
3. Postopek ponavljamo, da porabimo vse rezine kruha.
4. Opečenec postavimo na krožnik in pokapamo z javorjevim sirupom. Na vrh dodamo še žlico jogurta in potresemo z malinami in murvicami. Dodamo še nekaj sesekljanih mandljev, čokoladni posip in kakavova zrna ter postrežemo.
Recept in fotografije: Vibrant Plate
Preberi še: Lečna solata z dimljenim lososom
Datum Objave: 21.11.2017 ob 17:11