Odprta Kuhinja

Bubble tea: pijača, ki je obnorela slovensko mladino

Odpri galerijo
A+   A-
Bubble tea ali boba tea se imenuje trendovski čaj, ki ga rada pije tudi slovenska mladina; bistvo so tapiokini mehurčki, ki simpatično počijo pod jezikom.


Če se boste v teh dneh sprehajali po mestnih ulicah, boste gotovo naleteli na skupino šolarjev ali študentov, ki v rokah držijo velike plastične kozarce, v katere so zapičene precej široke slamice. Če sklepate, da gre za kakšno vrsto sodavice ali morda nekoliko večji odmerek kave, se motite.

In kaj sploh je tekočina, ki se sreba po debelejših slamicah? Najverjetneje gre za mehurčkasti čaj, azijski napitek, ki na dnu kozarčka skriva drobne balončke tapioke. Napitek je hkrati tudi nekakšen prigrizek, saj tapiokini balončki delujejo podobno kot bombončki iz želeja. Pijača se imenuje bubble tea ali boba tea, mehurčkasti čaj pa strežejo v nekaterih azijskih restavracijah in tudi nekaterih drugih lokalih.

Kaj je tapioka?


Oblika škroba, ki jo pridobivajo iz korenin rastline manioka (Manihot esculenta), to pa je tropska rastlina, ki jo gojijo predvsem v Južni Ameriki, Aziji in Afriki. Korenine olupijo in zmeljejo v prah ali pasto. Ker je tapioka znana po svojem nevtralnem okusu, je odlična sestavina za pripravo jedi, ki potrebujejo zgoščevanje, ne da bi spremenili njihov okus. Poleg tega je brez glutena.

V mleku ali soku


Iz te močnate sestavine lahko pripravimo tudi testo, puding ali žele. In ravno slednjega najdemo v mehurčkastem čaju. Naredimo ga lahko kar sami doma, še prej pa je treba omeniti, da pravzaprav ni nujno, da je pijača z mehkimi balončki čaj. Balončki namreč lahko plavajo v kateri koli pijači, navadno v zelo sladki tekočini, ki je lahko zares kak čajni napitek z veliko dodanega sladkorja ali pa sok, celo mlečna mešanica, kot sta denimo kakav in bela kava. Ali ledena.

Skratka, bistvo so tapiokine kroglice, za pripravo teh bomo sicer porabili več časa kot za nakup napitka v trgovini, bo pa domača pijača zato precej cenejša. Na hitro zamesimo testo in iz njega oblikujemo majhne krogle, ki med kuhanjem na videz posteklenijo, zatem jih precedimo, ohladimo ter vmešamo v poljubno sladko pijačo.

Kuhane bodo pravo strukturo ohranile do šest ur, nato ne bodo več tako simpatično počile pod jezikom, kot se ob njihovem uživanju zgodi sicer. In še to: za boljši okus jih velja odeti v sladkorni sirup.

Lahko je vroč ali mrzel, s široko slamico, skozi katero posrkamo kroglice. (Foto: Okrasyuk/Getty Images)
Lahko je vroč ali mrzel, s široko slamico, skozi katero posrkamo kroglice. (Foto: Okrasyuk/Getty Images)

Tapiokini mehurčki za bubble tea


V plastičnih lončkih, iz katerih na mestnih ulicah skupine mladih srebajo neznano tekočino, se skriva bubble ali boba tea. Ta po dostopnih podatkih izvira iz Tajvana, kjer so jo začeli piti pred desetletji. Zatem se je pojavilo na desetine različic omenjene pijače, ne samo na Tajskem, tudi v Singapurju, Hongkongu in na Japonskem, od koder je potovala po svetu. V zadnjem obdobju so se trgovinice z mehurčkastimi čaji pojavile tudi pri nas in postale pravi hit med mladino. Čaj s tapiokinimi mehurčki po tem receptu si lahko pripravimo tudi sami.

  • 70 g tapiokinega škroba

  • 20 g koruznega škroba

  • 30 g melase (za temno barvo)

  • 40 g vrele vode


Priprava


1. V posodi zmešamo sestavine in naredimo kepo testa. Po želji lahko vanj dodamo barvilo za živila.

2. Nato testo razvaljamo v tanke kačice in jih nato kot njoke narežemo na kepice.

3. Na štedilniku zavremo lonec vode, vanjo stresemo kepice ter kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Lonec pokrijemo in kuhamo še 15 minut.

4. Kuhane mehurčke speremo pod hladno vodo in jih stresemo v želen kozarec ali skodelico.

5. Prelijemo jih s sladkornim sirupom po želji in pustimo stati do 20 minut, da škrob absorbira sladkobo.

6. Nato mehurčke prelijemo s sladko pijačo po želji, denimo z ledenim čajem, pomarančnim sokom ali ledeno kavo.
Priporočamo še: Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)

Naslovna fotografija: Insjoy/Getty Images
Datum Objave: 2.10.2023 ob 10:10

Več iz te teme:

bubble teaboba teatapiokini mehurčki

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.