Bučni zavitek z makom

Sezonsko.

Priprava: 20 minut; čas peke: 25–30 minut.

Sestavine

– 1 kg bučnega mesa oranžne buče
– 500 g svežega vlečenega testa
– 100–150 g mletega maka
– mleti cimet in klinčki
– limonina lupinica in sok pol limone
– 3 žlice sladkorja, malo olja
– 3 žlice kisle smetane za premaz

Priprava

1. Bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo stati 10 minut.

2. Vklopimo pečico na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko.

3. Večji prtič potresemo z moko, nanj razprostremo liste testa.

4. Bučno meso v posodi dobro ožamemo, odlijemo odvečno vodo in bučno meso pomešamo z makom, sladkorjem, limoninim sokom, začimbami.

5. Na spodnjo polovico vsakega testenega lista naložimo nadev, preostalo polovico pa pokapljamo z oljem. S prtičem jih zvijemo v svitke in položimo na pekač drugega poleg drugega.

6. Postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Deset minut pred koncem premažemo s kislo smetano. Napol ohlajen zavitek ponudimo po gosti grahovi juhi.

Različica: Namesto vlečenega testa izberite listnato. Zavitek bo odličnega okusa. Zelo verjetno pa ga boste morali peči pri malo višji temperaturi in morda celo nekaj minut dlje.

Opomba: Sicer glasujem za sladko varianto, ampak tale zavitek lahko naredite tudi brez sladkorja, torej slanega, in ponudite ob solati. V tem primeru izpustite cimet in klinčke, namesto sladkorja bučo solite. Če ne morete brez skute, v nadev obvezno vmešajte jajca.

Naredimo vnaprej: Bučo naribajte, solite in shranite v hladilniku. Pred uporabo odlijte odvečno vodo in nadev dokončajte z drugimi sestavinami.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Torteloni v paradižnikovi omaki z mortadelo

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana