Čokoladna marlenka po moje

Popestritev za vse ljubitelje priljubljene medene torte.

Ker jo sestavimo iz zares skromnih sestavin, je trik za njen odlični okus in privlačni videz v malce daljši pripravi. V sladici uživamo šele naslednji dan, saj se morajo oblati zmehčati. Pripravite okrogel pekač premera 20 cm.

Čokoladna marlenka

Čokoladni puding

  • 400 ml mleka
  • vrečka praška za puding
  • 100 g nasekljane jedilne čokolade

Medeno-kakavovi oblati

  • 350 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 50 g kakava
  • 2 jajci
  • 100 g medu
  • 120 g masla
  • 70 g sladkorja v prahu
  • žlica alkoholnega kisa
  • žlička sode bikarbone

Krema

  • tuba kondenziranega mleka (170 g)
  • 250 g sira maskarpone
  • ohlajen čokoladni puding

Dodatno za dekor

  • 100 g jedilne čokolade
  • žlica olja
  • 2 žlici mletih orehov

Priprava

1. Najprej skuhamo čokoladni puding po navodilih na embalaži, le da ga ne sladkamo in uporabimo manj mleka. V še vročega stresemo čokolado, mešamo, da se stopi, nato vse skupaj prelijemo na globok krožnik. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se ohladi.

2. Pečico vključimo na 160 stopinj, program ventilacija. Pripravimo si dva pekača, ki sta običajno priložena pečici, valjar in 6 kosov papirja za peko.

3. Lotimo se oblatov. V skledo kuhinjskega robota stresemo moko, kakav in pecilni prašek ter pomešamo. Jajci razžvrkljamo v skodelici in postavimo na stran.

4. V kozico damo med, maslo in sladkor v prahu ter vse skupaj na majhnem ognju med mešanjem počasi raztopimo. Dodamo še kis in sodo bikarbono ter dobro pomešamo. Zgodila se bo reakcija in masa se bo na lepem spenila in postala bolj blede barve. Če je prevroča, še malce počakamo, da se ohladi, nato dodamo razžvrkljani jajci in dobro premešamo. Prelijemo jo v posodo z moko in za manj kot minuto vklopimo mešalnik. Mešamo s ploščatim nastavkom. Lahko pa to naredimo kar na roke s kuhalnico ali spatulo.

5. Zmes za oblate bo zelo mehka, najverjetneje se vam bo zdela preredka, a nikar ne dodajajte moke. S plastično strgalko za kruh lepo postrgamo posodo in vse skupaj predenemo na pult, ki smo ga prej rahlo pomokali. Oblikujemo klobaso in jo razdelimo na 6 enakih kosov. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo.

6. Vzamemo kos testa in ga med dlanmi oblikujemo v kroglo. To postavimo na papir za peko, malce potlačimo z dlanjo, nato pa tanko razvaljamo. Po potrebi testo med valjanjem zelo rahlo pomokamo. Če bomo papir obračali za 45 stopinj, bomo prej dobili lepo okroglo obliko. Premer naj ima malce več kot 20 cm. Širino preverimo kar s pekačem za torto, ki ga dobro odtisnemo v razvaljano testo, da bomo potem pred zlaganjem torte brez ponovnega merjenja vedeli, kje ga obrezati v lep krog. Razvaljan oblat večkrat prebodemo z vilicami in ga skupaj s papirjem za peko prenesemo na pekač.

7. Vajo ponovimo z vsemi preostalimi kosi testa. Na pekač bomo spravili po dva oblata, hkrati pa v pečico potisnemo dva pekača. Najprej bomo tako spekli štiri oblate, nato še dva.

8. Pečemo 7 minut. Oblati bodo nekoliko mehki, a se bodo med ohlajanjem učvrstili.

9. Pečene oblate skupaj s papirjem za peko odlagamo na ohlajevalno rešetko. Lahko kar enega na drugega in jih pustimo, da se ohladijo.

10. Naredimo kremo. V posodo kuhinjskega robota damo ohlajeni puding, maskarpone in kondenzirano mleko. S ploščatim nastavkom stepamo na višji hitrosti toliko časa, da nastane homogen nadev.

11. Spet vzamemo pekač za torto s snemljivim obodom in po želji dno obložimo s papirjem za peko, da bomo torto pozneje lažje prestavili na servirni krožnik. Obod obložimo z acetatno folijo.

12. V pekač položimo prvi oblat in nanj razporedimo dve zvrhani žlici in pol kreme. Pokrijemo z drugim oblatom in malce potlačimo. Postopek ponavljamo do zadnjega oblata, ki pa ga ne premažemo. Torto pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik čez noč.

13. Čokolado raztopimo nad vodno kopel­jo in ji primešamo olje.

14. Marlenko osvobodimo modela in acetatne folije ter jo preložimo na servirni krožnik. Oblijemo jo s stopljeno čokolado. Ob robu jo posujemo z mletimi orehi.

Namigi:
Za lepe rezine nož pred vsako zarezo obrišemo v moker prtiček.
Priporočam, da vsak oblat navlažite z dvema žlicama mleka in si pri tem pomagate s čopičem. Pri klasični marlenki to ni potrebno, pri čokoladni različici pa kakav testo malce bolj izsuši.
Priporočamo še: Češki kolači s skutnim nadevom
Deloindom.si: Čas je za sajenje na prosto
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana