Odprta Kuhinja

Češki kolači s skutnim nadevom

Odpri galerijo
A+   A-
Znamenita kvašena sladica, za katero bi lahko rekli, da Čehom pomeni toliko kot Francozom rogljički.


Čehi so moj zgled, ko gre za domače sladice, saj jih znajo postaviti ob bok finemu francoskemu slaščičarstvu. Prestolnica je polna ljubkih kotičkov, kjer lahko odkrivamo njihove značilne dobrote: buhtlje ponujajo v mini izvedbi na starinskih krožnikih, polnih vaniljeve omake, vitrine slaščičarn, pekarn in kavarn pa so poleg drugih rus­tikalnih sladic polne kvašenih kolačev, polnjenih s skuto, makom, marmeladami in svežim sadjem. Tako lepo je posedeti v starem mestu, piti kavo, zraven pa okušati te puhaste sladke zalogaje. So iz bogatega testa, ki ga po prvem vzhajanju oblikujemo v kroglice. Te še enkrat pustimo, da se malce razbohotijo, nato pa jim v sredini vtisnemo okroglo vdolbino. To napolnimo z nečim sladkim in sočnim, rob namažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji vse skupaj potresemo še z drob­ljencem, da v ustih malce zahrusta.

Češki kolači



  • 250 g mleka

  • 500 g moke

  • 25 g kvasa

  • 70 g sladkorja

  • 100 g masla

  • 2 jajci

  • lupinica limone


Nadev

  • 200 g nepasirane skute

  • 150 g sira maskarpone

  • jajce

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • lupinica limone

  • 50 g sladkorja

  • žlica koruznega škroba


Dodatno

  • jajce za premaz

  • marmelada ali vloženo sadje za postrežbo


Priprava


1. Mleko segrejemo do mlačnega.

2. Moko presejemo v skledo kuhinjskega robota. Naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor in malce mlačnega mleka. Pomešamo in počakamo 10 minut, da kvas naraste.

3. V preostanku mleka razmehčamo maslo. Dodamo jajca, limonovo lupinico in dobro premešamo. Vlijemo v posodo z moko in kvasom.

4. Testo gnetemo kakšnih 10 minut pri manjši hitrosti, da postane gladko, svetleče in prožno. Oblikujemo ga v kroglo, vrnemo v posodo in pokrijemo. Pustimo, da dvojno naraste.

5. Pečico vključimo na 190 stopinj.

6. Naredimo nadev, tako da zmešamo vse sestavine. Dva klasična pekača obložimo s papirjem za peko. V skodelici razžvrkljamo jajce za premaz.

7. Testo predenemo na rahlo pomokano površino in ga razdelimo na 16 enakih delov. Vsakega oblikujemo v kroglico. Odlagamo na pripravljena pekača, po 8 na vsakega, da je med njimi dovolj prostora.

8. Pekača prekrijemo s krpo in pustimo, da testo še enkrat vzhaja.

9. Po kakšnih 20 minutah v kroglice na prvem pekaču na sredino do dna vtisnemo krog. Najbolje, da si pomagamo kar s primerno širokim dnom kozarca, ki ga najprej pomočimo v moko. V vsako luknjo damo žlico skutnega nadeva. Rob premažemo z razžvrkljanim jajcem.

10. Pekač potisnemo v pečico in pečemo približno 20 minut. Tik pred koncem vajo ponovimo še na kroglicah testa, ki nas čakajo na drugem pekaču.

11. Ponudimo lahko z vloženim sadjem.

Namig: Kolače bi lahko delno nadevali tudi z marmelado ali skuti dodali sveže sadje. Najbolj priljubljeni so makovi kolači, za katere pripravite nadev, podoben tistemu za potico.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Se jih še spomnite: recept za emona kocke (VIDEO)

Deloindom.si: Najbolj dišeče cvetlice, ki jih letos morate zasaditi na vrt
Datum Objave: 18.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

skutanedeljska sladicačeški kolači

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.