Čokoladna prepletenka iz pekača za strastne čokoholike

Le redko se na velikonočni mizi v ospredju znajde čokolada – še najpogosteje se potuhnjeno skriva v čokoladnih jajčkih. Letos pa se je odločila na velikonočno sceno prodreti z bogato, atraktivno in sočno prepletenko, znano tudi pod imenom babka. 

V srži gre za sestrično naše potice, pri kateri pa ni puljenja las zaradi zoprnih težav v obliki lukenj, sesedanja, počene skorje ali iztekanja nadeva. Zaradi mehkega kakavovega testa, žametno kremnega nadeva in kaotično prazničnega videza se takoj postavi ob bok rozinovim, orehovim in pehtranovim zrolankam.

Sestavine

Testo
– 400 g moke, 30 g grenkega kakava
– 100 g sladkorja, 3 rumenjaki, 2 dl mleka
– vrečka suhega kvasa, 70 g masla, ščep soli

Nadev
– 150 g temne čokolade
– 50 g grenkega kakava
– 100 g masla, 50 g sladkorja v prahu

Poprh
– 50 g bele čokolade

Priprava

1. Moko in kakav zmešamo ter dodamo sladkor, rumenjake, sol in kvas.

2. Zalijemo s toplim mlekom in zmešamo. Na koncu dodamo še maslo, nato pa vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo. Vzhaja naj eno uro na sobni temperaturi.

3. Nadev: čokolado, maslo, sladkor v prahu in grenek kakav zmešamo in raztopimo nad nizkim ognjem. Pustimo, da se čokoladna zmešnjava malce ohladi – ne sme biti prevroča in pretekoča, temveč lepo mazava.

4. Prepletanje in peka: testo razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm. Celega namažemo s čokoladnim nadevom, pri čemer pustimo 2 cm od robov prazno.

5. Testo zvijemo v dolgo rulado, kot za potico.

6. Pograbimo nož in zvitek po dolgem razpolovimo. Obe polovici prepletemo okoli skupne osi in dobljeni čokoladni zaplet prenesemo v pekač, ki ga prej premažemo z maslom in potresemo s kakavom.

7. Prepletenko pokrijemo s krpo in pustimo, da 30 minut v miru vzhaja.

8. Nato jo premažemo z mlekom in za 30 minut prepustimo pečici, segreti na 180 stopinj.

9. Preden jo postrežemo, čokoladno zapletenko poškropimo s stopljeno belo čokolado.

Fotografija: Midva kuhava

Poizkusite še: Kako do neverjetnih odtenkov pastelno modrih pirhov
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed