Odprta Kuhinja

Čokoladna salama (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ta sladica na prvi pogled deluje starinsko. Na drugega tudi. Čeprav ji tega ne bi prisodili, gre za znamenit tradicionalni recept italijanske kulinarike.


Gre za takšno kalorijsko bombo, da so piškoti pravzaprav najlahkotnejša sestavina: druge so čokolada, maslo in sladkor, po želji surova jajca (ne, hvala!) ali rum (da, prosim!). Biblija italijanske kulinarike Srebrna žlica velikodušno dovoljuje, da dodamo še oreške, tudi kandirano sadje, vendar je osnova vedno enaka.

Kalorije na stran, ta sladica ima nekaj zelo dobrih in uporabnih lastnosti: je nekako simpatično staromodna in nostalgična, predvsem pa dolgo traja. Ker je nasitna, bo normalnemu človeku košček dovolj, preostalo pa hajdi nazaj v hladilnik, kjer lahko zelo dolgo čaka na nenapovedane obiske.

Za resnično uživanje je pomembno dvoje: ko salamo naredimo, jo damo v hladilnik, da se utrdi, vendar jo je treba pred postrežbo znova pravočasno vzeti ven in ogreti na sobno temperaturo, drugače se bo pri rezanju lomila. Nam, ki se nam vedno mudi in smo tudi malo zaletavi, se je tako sprva drobila, dokler ji nismo dali dolžnega časa. Priporočamo tudi, da se uporabi sladkor v prahu, ki bo pod zobmi manj škripal. Za dokončni videz pa jo povaljamo v riževi moki, ta vedno ostane brezhibno bela. Če dodamo še nekaj vrvic, kot pri mesnem izdelku, je ta salama cel hec.

Zanimivo pa je, da so na dvoru pokojne britanske kraljice Elizabete II. ta isti recept postregli ob popoldanskem čaju, le da je bil oblikovan kot manjša tortica, imenovana tiffin. Jedli so jo, dokler je ni zmanjkalo, je pripovedoval uradni kuhar – če pa je kaj ostalo, jo je kraljica ukazala preložiti v kovinsko škatlo, da se poje pozneje. Kuhar je rekel, da se ni enkrat z vlakom vozil med Londonom in Škotsko, kjer leži kraljevo posestvo Balmoral, s škatlo ostankov tortice na kolenih.

Ob kraljici je bil največji ljubitelj te sladice zdajšnji prestolonaslednik, njen vnuk princ William, tako da so jo stregli celo na njegovi poroki, leta 2011, kot ženinovo posebno torto. Smešno, slaščičar, ki je bil odgovoren zanjo, je trdil, da se je s torto ubijal celih 29 dni.

Vi se boste s to klobaso za enak okus kakih 15 minut ...

Čokoladna salama  • 200 g čokolade za kuhanje ali črne čokolade (55 % kakava)

  • 100 g masla

  • 100 g keksov

  • 100 g sladkorja v prahu

  • 2 žlici ruma

  • žlica kakava v prahu


Priprava


1. Čokolado narežemo na manjše koščke in jo nad paro, med mešanjem, stopimo. Denemo na stran.

2. V posodo mešalnika damo nekoliko zmehčano maslo in sladkor – če uporabimo navad­nega, bomo mešali nekoliko dlje. Ko se oboje poveže v homogeno zmes, postopoma vmešamo še rum in kakav.

3. Čokolada se je medtem že dovolj ohladila in jo lahko dodamo masleni zmesi. Dobro premešamo in postrgamo s sten posode.

4. Piškote stresemo v vrečko in jih zdrobimo tako, da so koščki čim bolj podobne velikosti in je čim manj drobnih drobtin. Nato jih primešamo jih čokoladno-masleni zmesi, piškoti naj se razporedijo čim bolj enakomerno.

5. Pripravimo list peki papirja in nanj pretresemo maso, najbolje v nekakšno vrstico, in vse skupaj zavijemo tako, da masi niti ne preostane drugega, kot da se oblikuje v salamo.

6. Konce dobro zavijemo in postavimo v hladilnik vsaj za kako uro.

7. Dobre pol ure preden jo bomo postregli, salamo vzamemo iz hladilnika, odvijemo, posujemo z riževo moko in narežemo na krogce, debele kak centimeter.
Priporočamo še: Jagodna torta z vaniljevim moussom (VIDEO)

Naslovna fotografija in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 11.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

videočokoladna salamasladica brez pekečokoladna sladica

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.