Čokoladni mousse

Pozimi nam teknejo sladke, bolj težke jedi; čeprav je mousse preprost za pripravo, bomo z njim gotovo presenetili goste.

V prazničnih dneh si privoščimo več sladic, tudi energetsko bogatih, kakršnim se navadno morda raje izognemo. Čokoladni mousse, ki poleg čokolade vsebuje še sladkor in smetano, je res kalorična bomba, a v decembrskem vzdušju se tu in tam lahko pregrešimo s kakšno sladkostjo.

Čokolada je osnova za številne sladice, torte, piškote, kolače, s katerimi imamo precej dela. Tokrat smo izbrali mousse, ki je preprost za pripravo, ni ga treba peči in največ časa nam vzame, da raztopimo čokolado. Vendar ga ne gre jemati preveč zlahka, če sestavine mešamo skupaj preveč na hitro, krema ne bo prav penasta. Zlasti bodimo previdni pri snegu, ki ga res narahlo vmešamo čisto na koncu.

Sestavine za 4 osebe

– 150 g temne (jedilne) čokolade
– 30 g sladkorja
– 2 jajci
– 2 dl sladke smetane
– 2 žlici kakava
– 0,5 dl žgane pijače (viski, žganje, liker)

Priprava

1. Jajčne rumenjake in sladkor penasto umešamo. Dodamo kakav in žgano pijačo ter gladko zmešamo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, posebej stepemo smetano.

2. Čokolado raztopimo v vodni kopeli. V stepena jajca z ročno metlico vmešamo stopljeno čokolado in smetano. Ko je zmes gladka, s kuhalnico previdno vmešamo še sneg iz beljakov. Peno nadevamo v servirne skodelice in postavimo v hladilnik za nekaj ur. Okrasimo s svežimi ali zamrznjenimi jagodami in lističi melise ali mete.

Besedilo: Alenka kociper
Fotografija: Thinkstock

Poskusite še: Finske vetrnice

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana