Cvetačne polpete iz pečice

Brez mesa in naravnost krasnega okusa. Postrežemo jih s skledo solate in jogurtovo pomako iz grškega jogurta.

Pri tej lepi glavi pa vse druge glave, to so naše, najprej pomislijo, da je sila pripravna za hujšanje: uporabiti jo je mogoče kot nadomestek moke ali riža, ima namreč kakih petnajstkrat manj kalorij – pa razne teksture je z njo mogoče ustvarjati. Saj vemo, da veste, ampak ponovimo: gre za socvetja nedozorelih cvetov. Če bi jih pustili rasti, bi se razpustila in rumeno zacvetela. Tudi ta zelenjava je odličen vir vitaminov C in K, vsebuje pa še nekatere posebne snovi, ki jih znanstveniki pro­učujejo kot možne učinkovine v boju proti nekaterim vrstam raka.

Cvetača sicer, to se nam je zdelo zanimivo, zgodovinsko najbrž izvira s Cipra. In zanimivo: kolikor je mogoče zgodbo zasledovati daleč nazaj v 16. stoletje, predniki te zelenjave, ki je danes prevladujoče bela, niso bili tako dolgočasni, ampak lepi in pisani, kot je na primer danes znana cvetača romanesco, za mnoge najlepša zelenjava na svetu. Zares se je cvetača razmahnila šele, ko so jo zanesli v Indijo, kjer strašansko dobro uspeva – in je bistvena sestavina mnogih krožnikov, na primer aloo gobija.

Cvetačne polpete iz pečice

Za 12 polpetk.

  • manjša glava cvetače (pribl. 550 g očiščene)
  • manjša čebula
  • jajce
  • 1–2 žlici koruzne moke
  • žlica na drobno naribanega parmezana
  • sol, beli poper

Priprava

1. Cvetačo narežemo oz. natrgamo na manjše do srednje velike cvetke, operemo in damo kuhat v vrelo osoljeno vodo. Kuhamo 10–15 minut. Speremo s hladno vodo in pustimo v cedilu, da se dobro odcedi in ohladi.

2. Čebulo in kuhano cvetačo na drobno sesekljamo v kuhinjskem robotu. Solimo, popramo, dodamo še parmezan, jajce in moko ter vse skupaj dobro premešamo. Zmes ne sme biti niti premokra niti presuha.

3. Z rahlo naoljenimi rokami oblikujemo polpete (zajemamo po zvrhano žlico zmesi) in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Za enako obliko si lahko pomagamo z modelčkom za okrogle piškote.

4. Pečemo v pečici, segreti na 180–200 stopinj, 15–20 minut, nato jih obrnemo in pečemo še 10 minut na drugi strani.

5. Okusne polpete postrežemo s skledo solate in jogurtovo pomako iz grškega jogurta, soli, česna v prahu, limonovega soka in nekaj sesekljanih listov zelene.

Priporočamo še: Odlična priloga, s katero se izognemo ogljikovim hidratom
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana