Cvetačno-zdrobovi hrustljavčki

Odpri galerijo
A+ A-
Odlična jed za prste oblizniti.
Priprava: 30 minut; čas cvrtja: 15–20 minut.
Sestavine
- manjša cvetača, 1 liter mleka, 2 jajci
- 50 g naribanega parmezana, sol, muškatni orešček
- 275 g pšeničnega zdroba
- moka za delovno površino
- drobtine, maščoba za cvrtje
Priprava
1. Cvetačo očistimo, narežemo na manjša socvetja in stresemo v lonec. Prilijemo malo mleka in skuhamo do mehkega. Pretlačimo s paličnim mešalnikom.
2. Prilijemo preostalo mleko, solimo, začinimo z muškatnim oreščkom, zavremo in v vrelo mleko zakuhamo pšenični zdrob.
3. Ko se po 2–3 minutah zdrob povsem zgosti, odstavimo in vmešamo nariban parmezan ter razžvrkljani jajci. Pustimo, da se ohladi.
4. V posodico si natresemo drobtine in pripravimo pladenj, kamor bomo odlagali oblikovane svaljke.
5. Zdrobovo zmes zvrnemo na delovno površino, oblikujemo debel svaljek in iz njega majhne svaljke. Vsakega nežno povaljamo v drobtinah in prihranimo.
6. V široki kozici segrejemo maščobo za cvrtje. V več serijah ocvremo hrustljavčke, da nežno porjavijo. Ponudimo jih po paradižnikovi juhi z rezanci kot glavno jed ob solati iz stročjega fižola, bogato začinjeni s česnom.
7. Naredimo vnaprej: Hitreje gre, če svaljke oblikujete dan prej in shranite v hladilniku.
Nasvet: Najlepše se svaljki oblikujejo iz hladne zmesi. Ta se ohladi hitreje, če jo zvrnete na pult in razdelite na šest kosov. Iz njih oblikujete debelejše svaljke, jih pustite minuto ali dve hladiti in šele nato oblikujete dokončno.
Opomba: Če se vam zmes med oblikovanjem začne lepiti na roke, si jih omočite z vodo ali kapljico olja.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poizkusite še: Torteloni v paradižnikovi omaki z mortadelo
Datum Objave: 10.10.2017 ob 09:10