Danes za kosilo: pražen riž z rikoto in porom
A+ A-
Preprosto in zelo okusno.
Priprava: 5 minut; čas kuhanja in praženja: 20 minut.
Sestavine
- 300 g riža parboiled
- 2 korenčka
- večji por
- pločevinka vloženega paradižnika
- sol, 2 stroka česna
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 2 žlici masla
Priprava
1. Korenje narežemo na kolesca ali kocke, stresemo v posodo in na hitro popražimo.
2. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato paradižnik, pomešamo in prilijemo vodo, da je riž povsem prekrit. Solimo.
3. Pokrijemo in kuhamo 10 minut ali malo dlje, da je riž že skoraj mehak. Po potrebi dodamo vodo.
4. Por grobo narežemo in stresemo k rižu. Odkrito kuhamo še nekaj minut, da se riž dokončno zmehča. Odstavimo.
5. V visoki ponvi s premazom proti prijemanju raztopimo maslo in vanj stresemo kuhan riž. Ogenj povečamo in riž pražimo, da postane rahlo hrustljav, to je kakšni 2 minuti.
6. Nazadnje dodamo rikoto, pražimo največ minuto, nato takoj ponudimo z mehko zeleno solato s česnom in mladimi redkvicami. Za posladek ponudimo sladoled, kot zapoznelo slovo poletju.
Nasvet: Svetujem, da ne pražite celotne količine kuhanega riža naenkrat, saj se bo tako prej dušil kot pražil. Predlagam, da pražite v dveh delih.
Ali ste vedeli: Riž parboiled je po posebnem postopku s paro ali vročo vodo obdelan riž, pri čemer pred brušenjem preide večina vitaminov in mineralov iz ovojnice v notranjost zrna. Po uporabi in načinu kuhanja je parboiled kakor beli brušeni riž, po hranilni sestavi pa kot nepredelan rjavi.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poskusite še: Enolončnica z bučo in piščančjim mesom
Datum Objave: 29.9.2017 ob 09:09