Domači slaniki, ki so boljši od tistih iz pekarne
Zagotovo ste se kdaj v pekarni že zagledali v sveže pečene slanike. Vedno so izjemno mehki in puhasti, slana pika na i pa je sploh tisti dejavnik, ki se mu je težko upreti. Priročen prigrizek, ki na hitro poteši lakoto in se ga nikoli ne naveličamo. Zato predlagamo, da se ga naučimo pripraviti kar v domači pečici.
Recept sicer obsega kar nekaj korakov, ki sami po sebi niso posebno težki, moramo pa priznati, da priprava slanikov ni najhitrejša. A ko boste okusili končni rezultat, vloženega truda zagotovo ne boste obžalovali.
Pred mnogimi leti smo se peke lotili tudi v Odprti kuhinji, tokrat pa nam je v oči padel recept, ki ga je s svojim občinstvom delila Marija Mazalin, ime, ki izstopa med hrvaškimi kulinaričnimi vplivneži. Je ena najbolj priljubljenih hrvaških blogerk z mnogimi viralnimi vsebinami, ki dosežejo tudi na milijone ogledov.
Sestavine
- 600 g gladke bele moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 1 žlica soli
- žlica sladkorja
- 2 jajci
- 250 ml mlačnega mleka
- 50 g olja
Premaz
- žlica soli
- 2 žlici gladke bele moke
- 1/3 čajne žličke sode bikarbone
- 4 žlice vode
Priprava
- V posodi zmešamo 550 gramov gladke bele moke, suhi kvas, sol, sladkor, jajci, mleko in olje. Sestavine dobro premešamo in zamesimo testo. To lahko naredimo z rokami, lahko pa si pomagamo tudi z mikserjem ali kuhinjskim pomočnikom. Kepo testa mesimo, dokler ne začne odstopati od roba posode. Če se to ne zgodi po 5 minutah, dodamo še preostalih 50 gramov moke.
- Pult posujemo z moko in testo še enkrat pregnetemo, nato pa ga vrnemo v pomokano posodo in ga pustimo počivati uro in pol do dve, da vzhaja na približno dvakratno velikost.
- Delovno površino ponovno pomokamo in kepo testa razdelimo na približno 10 enako velikih delov, ki jih oblikujemo v kroglice. Te nato prekrijemo s folijo za živila, da počivajo še 20 minut.
- Pečico vključimo na 200 stopinj.
- Nato posamezno kroglico z rokami oblikujemo v kačo. Konci naj ostanejo malce debelejši.
- Podolgovate štručke nato zložimo eno zraven druge na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Vse skupaj premažemo z vodo in pokrijemo s krpo ter pustimo počivati pol ure.
- Medtem pripravimo premaz: v posodici zmešamo preostale sestavine, da dobimo teksturo tekoče paste.
- Slanike nato pečemo 15 minut. Nato jih vzamemo iz pečice, prelijemo s premazom in vrnemo v pečico še za dve minuti.