Odprta Kuhinja

Domači slaniki, ki so boljši od tistih iz pekarne

Kako naredimo domače slanike (Foto: yacobchuk/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ni boljšega od sveže pečenega belega kruha, oblikovanega v podolgovate štručke. Tokrat pripravljamo domače slanike, ki jih boste oboževali.

Zagotovo ste se kdaj v pekarni že zagledali v sveže pečene slanike. Vedno so izjemno mehki in puhasti, slana pika na i pa je sploh tisti dejavnik, ki se mu je težko upreti. Priročen prigrizek, ki na hitro poteši lakoto in se ga nikoli ne naveličamo. Zato predlagamo, da se ga naučimo pripraviti kar v domači pečici. 

Recept sicer obsega kar nekaj korakov, ki sami po sebi niso posebno težki, moramo pa priznati, da priprava slanikov ni najhitrejša. A ko boste okusili končni rezultat, vloženega truda zagotovo ne boste obžalovali. 

Pred mnogimi leti smo se peke lotili tudi v Odprti kuhinji, tokrat pa nam je v oči padel recept, ki ga je s svojim občinstvom delila Marija Mazalin, ime, ki izstopa med hrvaškimi kulinaričnimi vplivneži. Je ena najbolj priljubljenih hrvaških blogerk z mnogimi viralnimi vsebinami, ki dosežejo tudi na milijone ogledov.

Sestavine

  • 600 g gladke bele moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 1 žlica soli
  • žlica sladkorja
  • 2 jajci
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 50 g olja

Premaz

  • žlica soli
  • 2 žlici gladke bele moke
  • 1/3 čajne žličke sode bikarbone
  • 4 žlice vode

Priprava

  1. V posodi zmešamo 550 gramov gladke bele moke, suhi kvas, sol, sladkor, jajci, mleko in olje. Sestavine dobro premešamo in zamesimo testo. To lahko naredimo z rokami, lahko pa si pomagamo tudi z mikserjem ali kuhinjskim pomočnikom. Kepo testa mesimo, dokler ne začne odstopati od roba posode. Če se to ne zgodi po 5 minutah, dodamo še preostalih 50 gramov moke. 
  2. Pult posujemo z moko in testo še enkrat pregnetemo, nato pa ga vrnemo v pomokano posodo in ga pustimo počivati uro in pol do dve, da vzhaja na približno dvakratno velikost. 
  3. Delovno površino ponovno pomokamo in kepo testa razdelimo na približno 10 enako velikih delov, ki jih oblikujemo v kroglice. Te nato prekrijemo s folijo za živila, da počivajo še 20 minut. 
  4. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  5. Nato posamezno kroglico z rokami oblikujemo v kačo. Konci naj ostanejo malce debelejši.
  6. Podolgovate štručke nato zložimo eno zraven druge na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Vse skupaj premažemo z vodo in pokrijemo s krpo ter pustimo počivati pol ure. 
  7. Medtem pripravimo premaz: v posodici zmešamo preostale sestavine, da dobimo teksturo tekoče paste.
  8. Slanike nato pečemo 15 minut. Nato jih vzamemo iz pečice, prelijemo s premazom in vrnemo v pečico še za dve minuti.

image_alt
3 sladke dobrote, ki si jih morate privoščiti, ko boste obiskali Dalmacijo

 

 

Datum Objave: 22.5.2024 ob 07:05

Več iz te teme:

kruhslanikiprigrizek

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.