Ekspresno hitra zelenjavna juha z žličniki

Iz poceni in sezonske zelenjave. Hrana za dušo, ki jo pri nas doma v deževnih dneh, ki že dišijo po zimi, naravnost obožujejo. Pomembno je tudi to, da je juhica narejena na hitro.

Sestavine

  • majhen por
  • manjši ohrovt (ali pol večjega)
  • 2–3 korenčki
  • žlička zelenjave v soli (tako imenovane domače vegete)
  • žlička masla ghee
  • malo naribanega muškatnega oreščka
  • sol

Žličniki

  • jajce
  • zdrob (za težo tega jajca)
  • ščepec soli

Priprava

1. Na tehtnico postavimo posodico in jo naravnamo na ničlo. V posodico ubijemo jajce, nato dodamo še toliko zdroba, kolikor tehta jajce, in ščepec soli. Pomešamo in skodelico odložimo na pult.

2. V loncu segrejemo ghee. Ko se razpusti, dodamo po dolgem razpolovljen, opran in na drobno nasekljan por.

3. Korenje olupimo. Če je bolj debelo, ga po dolgem razpolovimo, po želji te polovičke še enkrat razrežemo na pol. Polovičke oziroma četrtinke narežemo na tanke koščke, ki jih dodamo k poru. Malo prepražimo.

4. Zalijemo z dobrim litrom vode. Dodamo domačo vegeto in nariban muškat­ni orešček. Solimo in zavremo.

5. Ko zavre, vzamemo žličko in iz zdrobove zmesi delamo žličnike: žličko pomočimo v vrelo juho, nato oblikujemo žličnik in ga odložimo v juho. Ponavljamo, da porabimo vso zmes.

6. Potem dodamo še ohrovt, ki smo ga oprali in razrezali na rezance.

7. Kuhamo nekaj minut, da se žličniki skuhajo in ohrovt zmehča.

Priporočamo še: Bela fižolovka: nova izpeljanka priljubljene juhe
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana