Bela fižolovka: nova izpeljanka priljubljene juhe

Narejena iz belih sestavin in ne vsebuje paradižnika kot običajno. Je zelo gosta, kremasta in bogatega okusa, k čemur pripomoreta pečena zelena in česen, ki v pečici karamelizirata.

Kosilo je moj sudoku, igra za trening možganov, da ne podležem noriji vsakdana, kljukicam na seznamu opravil in nepomembnostim, ki jih vsi prodajajo za pomembne. Kuhanje osrednjega obroka dneva mi pomaga, da ne ostane le lupina tistega, kar sem. Zato to ni tista fižolovka, ki je bila doma od nekdaj na mizi in bi bilo to, da se znajde tudi v mojem loncu, miselno linija najmanjšega odpora. Uporabim drugo tehniko, za katero vključim tudi pečico, in izberem obratno obarvane sestavine. Pa veste, kaj je pri tem najboljše? Da je bela fižolovka ravno tako na mizi v pol ure, medtem ko se sestavine pečejo, pa nastanejo še palačinke.

Bela fižolovka

  • 250 g gomoljne zelene
  • pol glavice česna
  • pol para dimljene klobase
  • manjša čebula
  • pločevinka belega fižola
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • beli poper, sol

Dodatno

  • kos rženega kruha
  • oljčno olje
  • peteršilj

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Gomoljno zeleno olupimo in narežemo na manjše kose. Stroke česna stremo, a jih ne olupimo. Vse skupaj damo v pekač. Potisnemo v pečico in pečemo približno 20 minut, da se zelena lepo zmehča.

3. Klobaso slečemo in razdrobimo. Stresemo jo v hladen lonec in prižgemo srednje močan ogenj. Tako se bo v nekaj minutah sprostila vsa maščoba in meso lepo hrustljavo zapeklo. Klobaso preložimo na krožnik.

4. Čebulo nasekljamo in mehko prepražimo na maščobi, ki je ostala v loncu. Dodamo pečeno zeleno in fižol, iztis­nemo česen in zalijemo z jušno osnovo. Če zelena še ni povsem mehka, kar se bo zgodilo, če so bili kosi preveliki, pokuhamo še nekaj minut, nato pa gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo po okusu.

5. Kruh nadrobimo in hrustljavo zapečemo na malce olja. Peteršilj drobno nasekljamo.

6. Juhico nalijemo v skodelice, posujemo s hrustljavo klobaso, kruhom in peteršiljem.

Namig: Juho lahko obogatimo še s kislo smetano.
Priporočamo še: Zrolani čupavci, ki se kar topijo v ustih
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed