Enolončnica z lisičkami in ajdovo kašo
Odpri galerijo
A+ A-
Z nedeljskega izleta ali sobotne tržnice.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20–25 minut.
Sestavine
- večja rdeča čebula
- 3 krompirji, pol cvetače, 2 korenčka
- po četrt gomolja kolerabe in zelene
- 250 g lisičk ali večji jurček
- 2 pesti ajdove kaše
- voda ali jušna osnova
- peteršilj, majaron, šetraj, timijan
- 2 žlici masla, sol, poper, 2 lista lovorja
Priprava
1. Vso zelenjavo očistimo, olupimo po potrebi in narežemo na manjše kocke. Čebulo olupimo in na drobno narežemo. Gobice le očistimo in narežemo, vendar ne prav drobno.
2. V loncu raztopimo maslo, dodamo narezano čebulo in pražimo 3–5 minut, da čebula postekleni.
3. Na čebulo stresemo drugo zelenjavo in gobe ter pražimo kakšnih 5 minut, da voda iz gobic izpari.
4. Prilijemo vodo ali jušno osnovo, dodamo ajdovo kašo.
5. Vse skupaj bogato začinimo z majaronom, šetrajem, timijanom, solimo, popramo, zavremo in na šibkem ognju kuhamo največ 15 minut.
6. Juho na koncu obilno potresemo s peteršiljem in ponudimo s kruhom.
Različica: Krepkejšo juho s še več arome dobite, če čebulo popražite na kockah slanine.
Nasvet: Gob ne shranjujte v plastičnih vrečkah, ampak le v papirnati vrečki, prtiču ali košari. V hladilniku počakajo največ 3 dni. Najbrž so zadnje iz gozda v tem letu.
Naredimo vnaprej: Skuhajte juho iz narezane zelenjave in ohlajeno shranite v hladilniku. Naslednji dan na maslu popražite gobe, zalijte z zelenjavno juho in zakuhajte ajdovo kašo. Približno polovico časa tako prihranite.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Bučna juha z rezanci iz bučk in lečo
Datum Objave: 16.11.2017 ob 15:11