Odprta Kuhinja

Fižolova enolončnica z ajdovo kašo za pogum v hladnih dneh

Fižolova enolončnica z ajdovo kašo za pogum v hladnih dneh (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Enolončnica daje že po imenu vedeti, da gre za druženje mnogih sestavin, ki po vročem sestanku ustvarijo slastno jed na žlico. Včasih zakuhamo kaj klasičnega, včasih pa v kastrolo na šporgetu namečemo, kar se nam valja po kevdru.

Enolončnice so tudi odličen poligon za kuharske eksperimente. Glede na sestavine se taka zdi tudi tale, ker se drugače v isti jedi le redko srečajo fižol, ajda in paradižnik. Njen okus odžene vse dvome – gre za bogato jed, ki zaposli brbončice in nas opogumi v teh hladnih dneh.

Fižolova enolončnica z ajdovo kašo

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • steblo zelene
  • 2 večja korenčka
  • velika pločevinka rjavega fižola (800 g)
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 150 g ajdove kaše
  • 400 g paradižnikovih koščkov
  • 1 lovorov list
  • pol žličke majarona
  • poper, sol
  • žlica kisa

Priprava

  1. V loncu segrejemo oljčno olje.
  2. Čebulo narežemo na drobne kocke in jo pražimo na olju 5 minut.
  3. Stebelno zeleno in korenje narežemo na majhne kocke.
  4. Na čebulo vržemo drobno sesek­ljan česen in ga pražimo kako minuto, nato dodamo zeleno, korenje, majaron in lovorov list. Na zmernem ognju pražimo 10 minut.
  5. Dodamo paradižnikove koščke in jušno osnovo, nato zavremo in kuhamo, da se korenček zmehča.
  6. V pisker nato stresemo fižol in njegovo tekočino.
  7. Počakamo, da spet zavre, in vmešamo še ajdovo kašo.
  8. Ko se po približno 10 minutah ajda skuha, prilijemo žlico kisa ter solimo in popramo po okusu.

Priporočamo še: Trend: Vroči pica žepki s tiktoka

Datum Objave: 30.1.2024 ob 06:01

Več iz te teme:

juhe in enolončnicestročniceajdova kaša

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.