Fižolova enolončnica z ajdovo kašo za pogum v hladnih dneh
Odpri galerijo
A+ A-
Enolončnica daje že po imenu vedeti, da gre za druženje mnogih sestavin, ki po vročem sestanku ustvarijo slastno jed na žlico. Včasih zakuhamo kaj klasičnega, včasih pa v kastrolo na šporgetu namečemo, kar se nam valja po kevdru.
Enolončnice so tudi odličen poligon za kuharske eksperimente. Glede na sestavine se taka zdi tudi tale, ker se drugače v isti jedi le redko srečajo fižol, ajda in paradižnik. Njen okus odžene vse dvome – gre za bogato jed, ki zaposli brbončice in nas opogumi v teh hladnih dneh.
Fižolova enolončnica z ajdovo kašo
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- steblo zelene
- 2 večja korenčka
- velika pločevinka rjavega fižola (800 g)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 150 g ajdove kaše
- 400 g paradižnikovih koščkov
- 1 lovorov list
- pol žličke majarona
- poper, sol
- žlica kisa
Priprava
- V loncu segrejemo oljčno olje.
- Čebulo narežemo na drobne kocke in jo pražimo na olju 5 minut.
- Stebelno zeleno in korenje narežemo na majhne kocke.
- Na čebulo vržemo drobno sesekljan česen in ga pražimo kako minuto, nato dodamo zeleno, korenje, majaron in lovorov list. Na zmernem ognju pražimo 10 minut.
- Dodamo paradižnikove koščke in jušno osnovo, nato zavremo in kuhamo, da se korenček zmehča.
- V pisker nato stresemo fižol in njegovo tekočino.
- Počakamo, da spet zavre, in vmešamo še ajdovo kašo.
- Ko se po približno 10 minutah ajda skuha, prilijemo žlico kisa ter solimo in popramo po okusu.
Priporočamo še: Trend: Vroči pica žepki s tiktoka
Datum Objave: 30.1.2024 ob 06:01