Odprta Kuhinja

Gomoljna zelena v kozici z inčuni

Odpri galerijo
A+   A-
Zelena – kupček mineralov.Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 5 - 10 minut.

Sestavine


- večji gomolj zelene
- 100 g slanih inčunov ali 2 pločevinki sardel
- 1 - 2 žlici olja

Priprava


1. Gomolj zelene olupimo in narežemo na kocke. Stresemo v kozico, prilijemo vodo do polovice, pristavimo in zeleno kuhamo do mehkega, približno 5 minut. Zatem odcedimo in vodo prihranimo.

2. Inčune oplaknemo, jih damo v kozico, prilijemo prav malo olja, dodamo še kuhane kocke zelene in pristavimo.

3. Podušimo minuto ali dve ter ponudimo po gosti kremni grahovi juhi ob riževih polpetah in solati iz radiča, endivije, kock sira in popraženega česna.
Opomba: Gomoljna zelena je poceni in zelo enostavna zelenjava s sicer precej posebnim okusom. V goveji juhi je nepogrešljiva, pa tudi vsaka druga zelenjavna juha je brez zelene brez pravega karakterja. Kot samostojna zelenjava – hja, nekaterim je všeč, drugim žal ne. Svetujem, da jo poskusite in si ustvarite svoje mnenje. Meni ugaja.

Nasvet: Zelena vsebuje mineral kalij, ki poskrbi, da je zelena že malce slana. Ker so slani tudi inčuni, zelene med kuhanjem nikar ne solite!

Naredimo vnaprej: To je jed, ki jo z lahkoto pripravite vnaprej in shranite v hladilniku. Naslednji dan le pogrejete in to je to. Aha, še juha je lahko vnaprej pripravljena, solata očiščena, narezana, kocka sira tudi.

Preberite še: Toliko so plačani zaposleni v kuhiniji na bratanskem kraljevem dvoru

Fotografija: Krištof Koman

 
Datum Objave: 8.10.2018 ob 13:10

Več iz te teme:

zelenainčuni

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.