Goveji jušni cmočki
A+ A-
Goveja juha je nedeljska prvakinja v težki kategoriji, velik delež njenega okusa pa gre na rovaš bočnika, stegna ali drugega kosa govedine. Nitkasto meso običajno prežvečimo ob srkanju juhe ali pa ga zbašemo v solato s kuhanim jajcem. Opisani načini uporabe tega slastnega mesa so povsem na mestu, ampak midva meniva, da spada kar nazaj v župo – v obliki ravno prav čvrstih in slastnih govejih cmočkov. Nudeljni, ribana kaša in zlate kroglice so lanski sneg.
Sestavine
- 250 g govejega mesa iz juhe
- žemlja
- 3 žlice drobtin
- manjša čebula
- 2 jajci
- žlička soli
- 2 žlici peteršilja
- 0,5 žličke timijana
- ščepec popra
- žlica olja, mleko
Priprava
1. Mesu odstranimo kost, kolagen in vezivno tkivo. Raztrgamo ga na manjše kose.
2. Meso postavimo v multipraktik in ga z dvema jajcema zmeljemo v paštetko.
3. Žemljo natrgamo in za 10 minut namočimo v mleku. Ožamemo jo in skupaj s soljo, poprom, peteršiljem in drobtinami primešamo k mesu.
4. Čebulo na drobno nasekljamo in jo na srednje močnem ognju pražimo na žlici olja, dokler ne začne rjaveti. Sveže popraženo primešamo k mesu.
5. Iz mase z dlanmi oblikujemo enakomerne kroglice, ki jih nato 3–4 minute kuhamo v slanem kropu (ne v juhi, da ne postane motna).
6. Od zdaj bo nedeljsko juho spremljal srdit boj za sleherni cmoček.
Poizkusite še: 5 odličnih receptov s čemažem
Datum Objave: 31.3.2019 ob 08:03