Odprta Kuhinja

Recept: Veganska limonina pena z akvafabo

FOTO: ETA Kamnik
Odpri galerijo
A+   A-
Osvežilna, rahla in popolnoma rastlinska sladica, ki ne bo očarala le veganov …

Kaj je akvafaba?

Akvafaba je tekočina v pločevinki čičerike – torej tisto, kar pogosto odlijemo in zavržemo. A prav ta tekočina skriva neverjetno moč: ob stepanju se obnaša skoraj enako kot beljak! Postane puhasta, a hkrati kompaktna in se odlično obnese v sladicah, kot so pene, kreme, biskviti, ali celo pri pripravi veganske majoneze. Je popoln rastlinski nadomestek za jajca, saj je brez živalskih sestavin, popolnoma naravna in še brez okusa po stročnicah.

Sestavine (za 4 porcije):

  • 3 žlice akvafabe (tekočina iz pločevinke čičerike Natureta)
  • 4 žlice limoninega soka Natureta
  • 3 žlice javorjevega ali agavinega sirupa
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta ali ščepec vanilje v prahu
  • 1/2 skodelice kokosove smetane (ohlajene, zgornji trdi del iz pločevinke kokosovega mleka)
  • lupinica 1 bio limone
  • ščepec kurkume za barvo (neobvezno)

Postopek:

  1. V visoki posodi stepajte akvafabo z limoninim sokom. Mešajte 5–7 minut, dokler ne dobite čvrstih, sijočih vrhov (kot beljakov sneg).
  2. Dodajte sirup in vaniljo ter nežno vmešajte.
  3. V drugi posodi zmešajte kokosovo smetano, limonin sok in lupinico (po želji dodajte kurkumo za rumenkast odtenek).
  4. Z lopatko nežno vmešajte kokosovo mešanico v sneg iz akvafabe – po delih, da pena ostane rahla.
  5. Razporedite v kozarčke, vsaj za eno uro postavite v hladilnik in postrezite z lističi mete ali svežim sadjem.

Namig:

Za dodatno poletno svežino lahko vmešate nekaj drobno narezanih malin ali borovnic.


Naročnik oglasne vsebine je ETA Kamnik

Datum Objave: 7.7.2025 ob 08:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: