Gratinirane testenine v paradižnikovi omaki s klobaso

Brez dvoma super slastne.

Priprava: 15–20 minut; čas peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 4 stroki česna
– 50 g sira, 50 g drobtin
– suh origano
– oljčno olje
– 2 para kranjskih klobas
– malo čilija ali feferona
– 3 pločevinke paradižnika
– 300 g testenin, sol, poper

Priprava

1. Velik lonec za testenine pristavimo, pečico vklopimo na 200 stopinj. Pripravimo tudi pravokoten model.

2. Česen sesekljamo, stresemo v ponev, dolijemo žlico olja in segrejemo le toliko, da česen zadiši. Prilijemo paradižnik iz pločevinke, dodamo klobase in nad šibkim ognjem začnemo kuhati omako.

3. V tem času v kropu skuhamo testenine, vendar jih kuhamo 2 minuti manj, kot je zapisano na embalaži. Odcedimo in stresemo v model.

4. Iz omake vzamemo klobase in jih pustimo malce ohladiti.

5. Sir naribamo in v skledi pomešamo z drobtinami. Začinimo z origanom, soljo, poprom in prilijemo malo oljčnega olja, ravno toliko, da se drobtine navlažijo.

6. Zdaj bo pravi čas, da klobase narežemo na kocke in vrnemo v omako. Odstavimo.

7. Testenine prelijemo z omako, premešamo in potresemo z začinjenimi drobtinami. Pekač porinemo v segreto pečico in pečemo 20–25 minut oz. dokler omaka v modelu ne začne brbotati.

8. Ponudimo z veliko skledo sočne kumarične solate.

Različica: Tu je izbrano oljčno olje, v manjši količini. Vendar za krepkejšo jed drobtine nežno prepražite v ponvi na 2 žlicah masla, potem pomešajte s sirom …
Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed